19 Μαΐου 2012

Minecraft για Xbox 360 - Οι πρώτες εντυπώσεις

Η μεγαλύτερη έως σήμερα εμπορική επιτυχία στο xbox live arcade ακούει στο όνομα Minecraft. 
Το  πρωτότυπο παιχνίδι συλλογής και κατασκευής έκανε αυτό το μήνα το ντεμπούτο του και στο xbox, αφότου έχει ήδη δημιουργήσει αμέτρητους φίλους στο pc. 
Διαβάστε παρακάτω τις πρώτες μας εντυπώσεις.


Τι ακριβώς είναι το Minecraft?
Ένα πρωτότυπο παιχνίδι εξόρυξης και κατασκευής, όπου το μόνο όριο είναι η φαντασία σας.

Για όσους δε γνωρίζουν, το minecraft είναι ένα παιχνίδι στο οποίο όλος ο κόσμος αποτελείται από διαφόρων ειδών "τουβλάκια" τύπου lego. Όλα αυτά τα τουβλάκια μπορείτε να τα εξορύξετε και είτε να τα τοποθετήσετε αλλού όπως είναι, είτε να δημιουργήσετε άλλα αντικείμενα από αυτά. Υπάρχουν τουβλάκια για γρασίδι, χώμα, πέτρα, κάρβουνο, νερό, άμμο, χρυσό, σίδηρο, διαμάντι, ξύλο και πολλά άλλα φυσικά υλικά (πραγματικά και φανταστικά). Επίσης υπάρχουν τουβλάκια για γυαλί, διακόπτες, σιδηροδρομικές γραμμές, δαυλούς και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα που μπορείτε να δημιουργήσετε από τα βασικά υλικά. Τέλος, εκτός από εσάς κυκλοφορούν και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί στον κόσμο, όπως πρόβατα, γουρούνια, κοτόπουλα, λύκοι και φυσικά ...τέρατα!

(Από την pc έκδοση, αλλά ενδεικτικό του τι μπορεί να φτιάξει κανείς αν έχει όρεξη)

Ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού; Να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να κατασκευάσετε το δικό σας κόσμο, τούβλο προς τούβλο. Παράλληλα θα πρέπει να αποφύγετε ή να σκοτώσετε τα διάφορα τέρατα που βγαίνουν μόνο το βράδυ (εάν θέλετε μπορείτε να διαλέξετε να μην υπάρχουν καθόλου τέρατα και να επιδοθείτε έτσι αποκλειστικά στο "κατασκευαστικό" σας έργο.

Ουσιαστικά το παιχνίδι χωρίζετε σε δύο μεγάλα μέρη: Εξόρυξη και κατασκευή. Εάν θέλετε να κατασκευάσετε εντυπωσιακά πράγματα, όπως πχ πολύ ανθεκτικά εργαλεία από διαμάντι ή αυτοματοποιημένοι ηλεκτρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, θα πρέπει να σκάψετε βαθιά μέσα στη γη και να εξερευνήσετε σπηλιές, προκειμένου να βρείτε τα πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά που θα σας επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Τέρατα!

Μόλις τα βρείτε μπορείτε να κατασκευάσετε πραγματικά ότι τραβάει η ψυχή σας και εδώ σας προειδοποιούμε ότι δε θα καταλαβαίνετε πως περνάει η ώρα!

Σε σχέση με την έκδοση για PC
Πιο φιλικό προς το χρήστη, αλλά και με ορισμένους περιορισμούς - οι περισσότεροι από τους οποίους θα αλλάξουν με τα συνεχή updates που υπόσχονται οι δημιουργοί του.

Αυτό που οι περισσότεροι φίλοι του παιχνιδιού μάλλον αναρωτήθηκαν αμέσως είναι αν η έκδοση σε xbox αξίζει σε σχέση με αυτή για pc. 

H κεντρική οθόνη

Καταρχήν το παιχνίδι αυτό έχουν υποσχεθεί οι δημιουργοί του ότι θα ανανεώνεται αρκετά συχνά, ώστε σιγά-σιγά να φτάσει στην ίδια έκδοση με το pc. Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι είναι ουσιαστικά η έκδοση 1.6 του pc, οπότε πράγματα όπως η μπάρα φαγητού (πείνας), η δυνατότητα να τρέχει ο παίκτης και αντικείμενα όπως γυάλινα παράθυρα για την ώρα απουσιάζουν.

Υπάρχουν όμως μερικές κρίσιμες διαφορές. Για την ακρίβεια το παιχνίδι είναι πιο "φιλικό", από την άποψη ότι π.χ. δε χρειάζεται να γνωρίζει/ανακαλύψει κανείς τη συνταγή ενός αντικειμένου για να το φτιάξει. Το μενού του παιχνιδιού έχει έτοιμες τις συνταγές και μάλιστα τα αντικείμενα για τα οποία διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα υλικά είναι πιο έντονα φωτισμένα. Οπότε στο xbox το παιχνίδι έχει να κάνει περισσότερο με την εξόρυξη και κατασκευή, παρά την ανακάλυψη και τον πειραματισμό. Αυτό μπορεί να πειράξει τους hardcore fans του παιχνιδιού, τουλάχιστον όμως δε θα χρειαστεί ποτέ να ανατρέξετε στο internet για να βρείτε συνταγές. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κάθε κόσμος που δημιουργείται έχει περιορισμένο μέγεθος (περίπου το μέγεθος ενός χάρτη στο pc) και οι δημιουργοί του έχουν πει πως το μέγεθος θα είναι πάντα περιορισμένο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα το αυξήσουν βεβαίως στο μέλλον). Είναι πάντως αρκετό για να χορτάσετε το παιχνίδι και βοηθά στο να βρείτε πιο εύκολα όσους φίλους σας συμμετέχουν μαζί σας.

Το μενού είναι αρκετά φιλικότερο σε σχέση με το pc

Γραφικά
Απλά, αλλά εκεί κρύβεται και η μαγεία του παιχνιδιού.

Αν περιμένετε γραφικά ποιότητας call of duty, τότε παίζετε το λάθος παιχνίδι. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μοιραία απλά/χαμηλά, αλλά και όλη η μαγεία του βρίσκεται σε αυτή την απλότητα. Δοκιμάστε το demo και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Gameplay 
Δυνατότητα για multiplayer 4 παικτών στην ίδια κονσόλα και συνολικά 8 στο xbox live.

Ξεκινάτε σε έναν κόσμο-tutorial που έχει φτιαχτεί για να μάθετε το παιχνίδι. Μόλις τελειώσει η βασική σας εκπαίδευση, μπορείτε είτε να συνεχίσετε στον κόσμο του tutorial ή να δημιουργήσετε ένα νέο κόσμο.

Κάθε φορά που ξεκινάτε να παίζετε μπορείτε να διαλέξετε αν ο κόσμος σας θα είναι online, οπότε και θα μπορούν να τον βλέπουν όλοι οι φίλοι σας. Επίσης μπορείτε να διαλέξετε αν θα είναι "invite only", δηλ. αν οι φίλοι σας θα μπορούν να μπουν στον κόσμο σας όποτε θέλουν ή αν θα χρειάζονται πρόσκληση από εσάς. Τέλος μπορείτε να διαλέξετε το επίπεδο δυσκολίας μεταξύ δύσκολο, κανονικό, εύκολο ή ακόμη και "ειρηνικό" (όπου δεν υπάρχουν καθόλου τέρατα).

Σε κάθε xbox μπορούν να παίξουν μέχρι και 4 άτομα (split-screen) και ο καθένας μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει, απλώς συνδέοντας ένα χειριστήριο και πατώντας start. Σημειώνεται εδώ ότι το παιχνίδι επιτρέπει το split-screen μόνο αν διαθέτεται hd τηλεόραση. Επίσης μέσω xbox live μπορούν να συμμετέχουν επιπλέον 4 άτομα, οπότε συνολικά μέχρι 7 φίλοι σας μπορούν να συμμετάσχουν. Άτομα που δεν είναι στις λίστες των φίλων σας δεν επιτρέπονται ποτέ, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα ορισμένων που μπαίνουν και καταστρέφουν τον κόσμο σας.

Χειρισμός - Ήχος
Καλοσχεδιασμένος χειρισμός και ταιριαστός ήχος.

Ο χειρισμός είναι καλά σχεδιασμένος και θυμίζει first person shooter, οπότε οι περισσότεροι παίκτες θα αισθανθούν αμέσως άνετα. Ο δε ήχος είναι απλός και λιτός, ταιριαστός στην ηρεμία που χαρακτηρίζει το παιχνίδι. Η νύχτα βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση και τα τέρατα έχουν τους δικούς τους τρομακτικούς ήχους!

Συμπέρασμα

Για 1600 microsoft points μπορείτε να αγοράσετε ένα ήδη πολύ πετυχημένο (στο pc) παιχνίδι, το οποίο έχει μεταφερθεί αρμονικά στο xbox. Το παιχνίδι είναι πιο φιλικό σε σχέση με την έκδοση του pc, αλλά έχει και ορισμένους περιορισμούς - οι περισσότεροι από τους οποίους θα αλλάξουν με τα συνεχή updates που υπόσχονται οι δημιουργοί του.

Το όριο ...η φαντασία σας!

Είναι από εκείνα τα παιχνίδια που θα πρέπει να δοκιμάσετε για να καταλάβετε αν σας αρέσει, οπότε δοκιμάστε το demo του παιχνιδιού και αποφασίστε. Αν είστε σε αυτούς που το μοτίβο εξόρυξη-κατασκευή τους ταιριάζει και ψάχνετε ένα παιχνίδι του οποίου το όριο είναι μόνο η φαντασία σας, τότε δε θα απογοητευτείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου