20 Μαΐου 2012

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιθυμούν οι G8

Οι ηγέτες της G8, των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία), δήλωσαν πως είναι μέλημά τους να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία και έδωσαν την υποστήριξή τους στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

«Συμφωνούμε για τη σημασία που έχει μια ισχυρή και ενιαία ευρωζώνη για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη και βεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεών της», ανέφεραν οι ηγέτες σε μία δήλωση 
(στις 19.5.12) μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν επίσης, όπως λένε χαρακτηριστικά «να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουμε και να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας και να καταπολεμήσουμε τις οικονομικές εντάσεις» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη οι ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης να επιμείνουν στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν αυξανόμενη ανυπομονησία με τα μέτρα λιτότητας, πιο ένθερμος υποστηρικτής των οποίων είναι η Γερμανία.
«Δεσμευόμαστε στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και, στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ισχυρές και βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση των χωρών και στηρίζουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωσή τους.

Η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έπειτα από συζητήσεις με τους ομολόγους τους στην Ομάδα των Οκτώ (G8).
«Το μήνυμα είναι πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπειτα από μια σύνοδο εργασιας για την παγκόσμια οικονομία. «Συμφωνήσαμε πλήρως ότι χρειαζόμαστε και τις δυο», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά περιμένει πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Το μήνυμα που έδωσα ήταν η ελπίδα πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αποτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Αυτό που απαιτείται είναι μια αίσθηση επείγοντος και μετά σαφείς ενέργειες για ισχυρές τράπεζες, ισχυρά σχέδια μείωσης ελλειμμάτων, ισχυρή διακυβέρνηση και ισχυρά αποτρεπτικά σχέδια για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε στους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πως η Ρωσία θα διατηρήσει το ποσοστό σε ευρώ των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της. «Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν πρόκειται να μειώσουμε το ποσοστό που έχει το ευρώ στα αποθέματά μας προκειμένου να μην σταλούν λάθος μηνύματα για την κατάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στανισλάβ Βοσκρεσένσκι, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι G8 δεσμεύονται να διατηρήσουν σταθερή την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αλλά δεν συζήτησαν κάποιο ειδικό μέτρο που θα προκαλούσε κάποια ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου