22 Μαΐου 2012

Ημερολόγιο Τσοχατζόπουλου: Πρόσωπα και συναλλαγές

Στα 18 σημειωματάρια, τα λεγόμενα «ημερολόγια» του Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού, φαίνεται να περιλαμβάνονται κρίσιμα στοιχεία. Καταγράφονται δεκάδες συναντήσεις με επιχειρηματίες , πολιτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι άλλοτε κατονομάζονται και άλλοτε καλύπτονται με τα ψευδώνυμα «Βοσκός», «Βούδας», «Χοντρός» κλπ.

Σε κάποιο σημείο (σύμφωνα με tovima) κάνει έκκληση στον άλλοτε στενό του συνεργάτη, τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, τον οποίο αποκαλεί με το ψευδώνυμο «βοσκός» να του επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ, διότι, όπως αναφέρει, δέχεται πιέσεις από τρίτους και απειλές.

Από το περίφημο ημερολόγιό του φαίνεται μια εναγώνια προσπάθειά, να βρει πόρους αλλά και τρόπους για να επηρεάσει την εξέλιξη της σε βάρος του δικαστικής διαδικασίας.

Σε τμήμα των χειρόγραφων σημειώσεων, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε πρώην συνεργάτη του, (προς τον οποίο γράφει «Ρε Γιάννη»), ο οποίος δεν του παραδίδει τις «συμφωνημένες επιστροφές» των ετών 2009, 2010 και 2011, ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα αναφερόμενος στον «Γιάννη» εξηγεί πως το ποσό ήταν ένα εκατομμύριο «που συμφωνήθηκε και αποδέχθηκα επίσημα από τους διοικητές σου» και από το οποίο πήρε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Γιάννη, βρίσκομαι σε απελπιστική κατάσταση. Η μη επιστροφή των χρημάτων είναι παλιανθρωπιά. Φέρε για αρχή δυο - τρεις κατοστάρες. Δεν μπορώ να πληρώσω τους ανθρώπους».

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε χρήματα από «επιτυχή» συνεργασία που είχε με το πρόσωπο αυτό τα έτη 1997 - 1998 και 1998 - 2000, ενώ κάπου προσθέτει και την 4ετία 2000 - 2004 και σημειώνει:
«Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα, αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας και αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσεις. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις σου και τις συμφωνίες των 900 χιλιάδων ευρώ, που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, αρχές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Με ζημίωσες σχεδιασμένα, γιατί κάθε μήνα κάλυπτα τα "υποσχόμενα" από το απόθεμα μου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει, απευθυνόμενος και πάλι στον άλλοτε συνεργάτη του: «Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου. Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία». Δίπλα σε αυτήν τη φράση υπάρχει σημείωση που αναφέρει «10 ε» και ακριβώς πιο κάτω συνεχίζει:
«Ξέρουμε και οι δυο μας, τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω, που αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους, εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με την Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε, να τους απαλλάξουμε».
Σε ένα σημαντικό επίσης σημείο των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε: «Φρόντισα -γράφει- επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός "μεσολαβητής" να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».
Για το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε «διαρκή υπονόμευση» από το 2004 έως το 2007.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων του πρώην υπουργού θα φέρει ενώπιον του ανακριτή νέα πρόσωπα, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απαγγελίας και άλλων αδικημάτων.

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=458814

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου