19 Σεπτεμβρίου 2012

Μόνο στην Ελλάδα, μέρος 2ο

Δυο ειδήσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση, παρότι όλοι σχεδόν ξέραμε ότι για χρόνια συνέβαιναν ή ίσχυαν και κανείς ποτέ δεν έδωσε καμιά σημασία. 

Τυφλοί που βλέπουν και όμως παίρνουν επίδομα τυφλότητας και συνδικαλιστές που παίρνουν πρόσθετη (ειδική επικουρική) σύνταξη. 

Ευτυχώς που ορισμένα θέματα άρχισαν να επανεξετάζονται και υπάρχει ελπίδα κάποτε να μπει κάποια τάξη σε αυτό τον τόπο. Να πάψουν επιτέλους να συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, πράγματα που προκαλούν και εξοργίζουν όλο τον κόσμο.

Αλλά ας δούμε τις δυο ειδήσεις αναλυτικότερα:

Ζάκυνθος: Μόνο 34 από τους 388 «τυφλούς» ήταν δικαιούχοι του επιδόματος

Το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στον νομό Ζακύνθου δεν ήταν πραγματικά τυφλοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επανελέγχου στον οποίο προχώρησε το ΙΚΑ κατά την περίοδο από 11/09/2012 έως 13/09/2012. 

 Από τους 388 «τυφλούς» της Ζακύνθου, που κλήθηκαν για έλεγχο από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόλις οι 34 δηλαδή το 17,6% είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος. 

Τα αποτελέσματα της επανάκρισης των 221 περιπτώσεων επιδοματούχων τυφλότητας που προσήλθαν έχουν ως εξής: Τυφλοί εφ΄ όρου ζωής 34. Τυφλοί για ένα έτος 5. Όχι τυφλοί 182. Ποσοστό τυφλών 17,65%. Ποσοστό μη τυφλών: 82,35%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε (το οποίο σαφώς είναι υψηλότερο καθότι δεν προσήλθε το 37,63% των κληθέντων) επιβεβαιώνει το φαινόμενο της χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους και επιτάσσει την άμεση επανάκριση όλων των επιδοματούχων σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό επιδοματούχων τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. 

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4752705

Καταργείται η ειδική σύνταξη των συνδικαλιστών 

Καταργείται από την 1η Νοεμβρίου 2012, με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας, η καταβολή της ειδικής επικουρικής σύνταξης, που λάμβαναν όσοι είχαν διατελέσει συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.

Η ειδική σύνταξη, θεσμοθετήθηκε το 1937 από το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, και αφορά τους πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία, οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999.

Το δικαίωμα της ειδικής σύνταξης είχαν αποκτήσει και συνδικαλιστές, που είχαν εκλεγεί ως το 1998 και συμπλήρωσαν τη 12ετία στη συνέχεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για «μερικές εκατοντάδες συντάξεις», που κυμαίνονται από τα 200 έως τα 600 ευρώ. Οι συντάξεις αυτές χορηγούνται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, και χρηματοδοτούνται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι, «η παραπάνω απόφαση, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει αφενός εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/09/2012_461876 

Και ένα σχετικό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (από την Καθημερινή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου