10 Σεπτεμβρίου 2012

Σόρος: Η Γερμανία να ηγηθεί ή να φύγει από το ευρώ

Η τύχη του ευρώ βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. 
Η Γερμανία, κατά την άποψη του Σόρος, πρέπει να παρακινηθεί και να προχωρήσει σε μία "καλοπροαίρετη ηγεμονία" για τη σωτηρία του ευρώ, διαφορετικά θα πρέπει η ίδια να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τα παραπάνω, αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με το BBC, σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στο New York Review of Books,

Ο Σόρος, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της γερμανικής πολιτικής για την κρίση του ευρώ, θεωρεί ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει σημαντική ευθύνη για την αποσύνθεση που παρατηρείται στην ΕΕ.

Η απαίτηση της Μέρκελ, ότι κάθε χώρα θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ήταν "το πρώτο βήμα σε μία διαδικασία αποσύνθεσης, η οποία απειλεί με κατάρρευση την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζει.

Ο Σόρος υποστηρίζει πως αν η Γερμανία αποχωρήσει από την ευρωζώνη, τότε το ενιαίο νόμισμα θα υποτιμηθεί, οι χώρες που θα μείνουν εντός του ευρώ θα ωφεληθούν, καθώς οι οικονομίες τους θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και το χρέος τους θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους. Παράλληλα, με τον έλεγχο της ΕΚΤ στα χέρια τους, θα έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν το κόστος δανεισμού και να βγουν από τον υφεσιακό κύκλο.

Τέλος τονίζει ότι "κάθε μία από αυτές τις επιλογές, θα ήταν καλύτερη από την επιμονή στην παρούσα στρατηγική".

Πηγές:
http://www.ethnos.gr/
www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου