20 Σεπτεμβρίου 2012

Καλάβρυτα: Μονή της Αγίας Λαύρας.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στα 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων το 1821 με την ύψωση του Λάβαρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Μια πινακίδα, τοποθετημένη στη βάση ενός πλατάνου έξω από τη Μονή, μας δίνει ένα σύντομο ιστορικό της Μονής της Αγίας Λαύρας. 
Μεταξύ των άλλων αναφέρει: 


"Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας ιδρύθηκε το 961 μΧ από ένα συνασκητή του Αγιού Αθανασίου του Αθωνίτη, ο οποίος έκτισε την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η πρώτη Μονή κτίστηκε 300 μέτρα δυτικά της σημερινής, στη ρίζα ενός βράχου. Στην ακμή της η παλαιά Μονή έφτασε να έχει 964 μοναχούς. Το 1585 η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από του Τουρκους. 
Το 1689 η Μονή μεταφέρεται σε ομαλότερο χώρο, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο λεγόμενος ιστορικός ναός, ο οποίος κτίστηκε το 1692.

Στο καθολικό αυτής της Μονής, την 18η Μαρτίου του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το ιερό λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όρκισε τους πρωταγωνιστές της επανάστασης και ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση του γένους. 




Τον Μάϊο του 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε και κατέστρεψε ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα. Έμεινε μόνο ο ναός ημιερειπωμένος, όπως φαίνεται σήμερα. 
Το 1828 θεμελιώνεται η νέα μονή, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα. 

Την 14η Δεκεμβρίου του 1943 (την επομένη του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος), καίγεται ολόκληρη η Μονή από του Γερμανούς κατακτητές. Οι Γερμανοί φονεύουν, κάτω από τον ιστορικό πλάτανο, όσους μοναχούς βρήκαν στη Μονή, την ώρα εκείνη της καταστροφής. 

Το σημερινό κτίσμα άρχισε να κατασκευάζεται το 1947 και τελείωσε το 1950. 
Στη Μονή φυλάσσεται το ιστορικό λάβαρο του 1821 και άλλα ιστορικά κειμήλια". 

Το Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821, πολύ κοντά στη Μονή της Αγίας Λαύρας. 


 Πόλη των Καλαβρύτων 


Σιδηροδρομικός σταθμός Διακοπτού: Παλιός οδοντωτός σιδηρόδρομος.
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος ξεκινά από το Διακοπτό, ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού και περνώντας από τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων. Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και ολοκληρώθηκαν 7 χρόνια αργότερα. 

___________________
Φωτογραφίες: Takis Ant. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου