2 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 4ο Διάφορα Αξιοθέατα

 Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των δύο Ηπείρων, που στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών. 

Οι ιστορικές περιοχές της πόλης με τα σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο "Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO" 

Ορισμένα μνημεία, εκείνα με αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον (Αγία Σοφία, Πατριαρχείο, Μονή Χώρας), τα παρουσιάσαμε στις αμέσως προηγούμενες αναρτήσεις μας. 

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε ορισμένα ακόμη μνημεία και αξιοθέατα της Πόλης:

Σουλτάν Αχμέτ τζαμί. Το μεγαλοπρεπέστερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Ανεγέρθηκε επί σουλτάνου Αχμέτ Α΄ (1603-1617). Λέγεται και «Μπλε τζαμί» γιατί η διακόσμησή του με φαγεντιανά είναι πιο πολύ στο μπλε χρώμα.



Κρήνη του Σουλτάν Αχμέτ Γ΄, στην είσοδο του ανακτόρου Τόπκαπι. 


Ανάκτορο Τόπκαπι: Επί 400 χρόνια το κέντρο διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Μέρος από τα βυζαντινά τείχη του Θεοδοσίου Β΄ 

 Ντολμά-Μπαχτσέ τζαμί (1853). 

Ωρολογόπυργος του Ντολμά-Μπαχτσέ (1890) στην είσοδο του ανακτόρου Ντολμά-Μπαχτσέ. 

Ανάκτορο του Ντολμά-Μπαχτσέ: Η ανέγερση του ανακτόρου, στις ακτές του Βοσπόρου, άρχισε το 1853 και ολοκληρώθηκε το 1856. Το ανάκτορο των τελευταίων σουλτάνων. Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Τουρκία (1923), το ανάκτορο έγινε θέρετρο του Κεμάλ Ατατούρκ. Από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. 

Ανάκτορο του Ντολμά-Μπαχτσέ: Ευρωπαϊκοί ρυθμοί και επιδράσεις στην κατασκευή και διακόσμησή του. Υψηλό κόστος.
 


Ανάκτορο του Ντολμά-Μπαχτσέ: Το κόστος κατασκευής, επίπλωσης και η διακόσμησης του ανακτόρου ανήλθε σε τρομακτικά ποσά. Η διακόσμηση των εσωτερικών τοίχων είναι έργα Γάλων και Ιταλών καλλιτεχνών. Τα έπιπλα είναι κυρίως από το Παρίσι. Όλα τα αντικείμενα είναι ειδική παραγγελία.
 
 
Ανάκτορο του Ντολμά-Μπαχτσέ: Μόνο για την εσωτερική του διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν 14 τόνοι χρυσού και 40 τόνοι από ασήμι. 


Η επίσκεψη στο ανάκτορο πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση ντόπιων ξεναγών. Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του ανακτόρου απαγορεύονται.
 

Πύργος Γαλατά (ή Γκαλατά): Με τη σημερινή του μορφή ο πύργος χτίστικε το 1348 από τους Γενοβέζους. Έχει ύψος 62,60 μέτρα και 9 μέτρα διάμετρο.


Λεωφόρος Ιστικλάλ: Ο δρόμος που τα έχει όλα. Στον κεντρικό αυτό εμπορικό πεζόδρομο με τα παλαιά κτίσματα, τα κάθε είδους μαγαζιά και τα Προξενεία (μεταξύ τους και το Ελληνικό), η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Στη Λεωφόρο Ιστικλάλ γίνεται επίσης η βόλτα, αλλά γίνονται και οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και οι πορείες. 

Καθιστική διαμαρτυρία Κούρδων στη Λεωφόρο Ιστικλάλ. 


Πλατεία Τακσήμ: Είναι στο τέλος της Λεωφόρου Ιστικλάλ. Στη μέση τη πλατείας είναι το Μνημείο της Δημοκρατίας

Για το Afirimeno.com, Takis Ant
Με πληροφορίες από: http://el.wikipedia.org και MBS Turism Yayin San ve Tic. Ltd
Φωτογραφίες: Takis Ant.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου