30 Σεπτεμβρίου 2012

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο 3ο τρίμηνο του 2012

Πολύ ενδιαφέρον και τελικά κερδοφόρο ήταν το 3ο τρίμηνο του 2012 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ). 

Στον απόηχο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου, η αγορά κατάφερε κατά μεγάλο μέρος να αποβάλει το φόβο περί πολιτικής αστάθειας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην προσπάθεια των τριών κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την τρόικα, στο μείγμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου στήριξης.

Τα συνολικά κέρδη του Γενικού Δείκτη του ΧΑ στο 3ο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στο 20,94% (έκλεισε στις 739,12 μονάδες στο τέλος Σεπτέμβρη, από τις 611,16 μονάδες που ήταν στο τέλος Ιουνίου). Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά 19,33%, ενώ ο FTSE20 έκλεισε το τρίμηνο με συνολικά κέρδη 17,94%.

Ας δούμε τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του ΧΑ και τα γεγονότα που τις επηρέασαν:

Ιούλιος 2012


Αναμένοντας τις προγραμματικές της Κυβέρνησης, κέρδη στο ΧΑ 
Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012 
Η αγορά, αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ξεκίνησε νωχελικά την Τετάρτη, ωστόσο γρήγορα ο Γ.Δ. βρέθηκε σε θετικό έδαφος, για να παραμείνει εκεί σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.
«Αυτό που θέλουν να δουν οι επενδυτές, είναι ότι κάτι κινείται από τη νέα κυβέρνηση, προς τη σωστή κατεύθυνση», «είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης να δείξει ότι θα κινηθεί με γοργούς ρυθμούς και ότι θα αναλάβει να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες» σημειώνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη με κέρδη 4,87% στις 650,27 μονάδες, σχεδόν στο το υψηλό ημέρας. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 233,64 μονάδες, με κέρδη 3,92%, ενώ στην έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,70%. Από τη σύνθεσή του η μετοχή του ΤΤ ενισχύθηκε 8,83% και της Alpha Bank 7,69% στα 1,26 ευρώ. Κέρδη άνω του 5% σημείωσε η Eurobank, ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ έκλεισε στα 1,45 ευρώ με άνοδο 4,32%. 
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η μετοχή της Τρ. Κύπρου η οποία δέχτηκε ισχυρές πιέσεις (ενδοσυνεδρικά έφτασε να υποχωρεί μέχρι 11,74%) για ολοκληρώσει με πτώση 3,41% στα 0,2550 ευρώ. 
Από τις λοιπές μετοχές του 20άρη, η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 9,17% και ακολούθησε ο τίτλος του ΟΤΕ με άνοδο 8% στα 2,16 ευρώ. 

Πιέσεις στο Χ.Α. 
Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012 
Με αφορμή τις δηλώσεις Draghi για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 0%, επικράτησε αρνητικό κλίμα στο ΧΑ την Πέμπτη. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι οι ορισμένοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης πλέον αποτελούν πραγματικότητα, δικαιολογώντας τη μείωση του επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,03% υποχωρώντας στις 637,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 2,03% στις 637,05 μονάδες

Αβεβαιότητα και νέες απώλειες στο ΧΑ 
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 
Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο Χ.Α., με «φόντο» την έλλειψη κατεύθυνσης των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και την αβεβαιότητα στο εγχώριο «μέτωπο» που τροφοδοτείται από την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 605,75 μονάδες με απώλειες 2,56% κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η ΔΕΗ ολοκληρώνοντας με πτώση 8,33% στο χαμηλό ημέρας των 2,31 ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 3,93%, για να ολοκληρώσει τελικά τις συναλλαγές με απώλειες 2,38% στις 203,68 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε την Τετάρτη στα 22,81 εκατ. ευρώ.

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α 
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 
Ανοδική αντίδραση την Παρασκευή στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα «παραπέμπει σε ρυθμούς διακοπών» και ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν δείχνουν ικανές να δημιουργήσουν ερείσματα μεγάλων κινήσεων στην χρηματιστηριακή αγορά».
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, για να κλείσει τελικά στις 621,78 μονάδες με κέρδη 3,60%, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Παρόμοια υπήρξε η κίνηση και για τον δείκτη των τραπεζών (κέρδη 2,36% στις 210,10 μονάδες), στη σύνθεση του οποίου τα υψηλότερα κέρδη (άνω του 3%) σημείωσαν οι μετοχές των Alpha Bank, ETE και Eurobank.
Στον FTSE20, ξεχώρισαν ανοδικά οι Ελλάκτωρ και ΔΕΗ με κέρδη άνω του 8%, ενώ σε ποσοστό άνω του 7% ενισχύθηκαν οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΤΕ, Jumbo και ΜΕΤΚΑ. Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν μόνο οι μετοχές των MIG και Τρ. Κύπρου.

Υπεραπόδοση για το Χ.Α έναντι των διεθνών αγορών 
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 
Χωρίς να επηρεαστεί από τη διεθνή αναταραχή, που ξέσπασε στις αγορές μετά την νέα εκτίναξη στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας και το αίτημα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια της Βαλένθια, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 1,38% στις 630,84 μονάδες. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες από 1,5% μέχρι και 3,5%.
Παράγοντες της αγοράς παρατηρούσαν ότι:
Ο καταλύτης που πιθανά θα δώσει ώθηση στο Χ.Α προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση συνδέεται εκ των πραγμάτων με τα αποτελέσματα που θα έχει ο νέος γύρος επαφών της Κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Τρόικας, που επιστρέφει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Κι όλα αυτό με τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» με το πάγωμα της χρηματοδότησης να βρίσκεται πάλι προ των πυλών και να προβληματίζει την αγορά, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αναζητείται τεχνική λύση για τη χρηματοδότηση του Αυγούστου. 
Εν αναμονή της Τρόικας οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να μην έχει κλείσει ακόμη, αλλά και τη στρατηγική στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων να βαίνει προς μια ακόμη τροποποίηση σε νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

"Βαριές" απώλειες στο Χ.Α. - Η μεγαλύτερη πτώση του 2012 για τον ΓΔ 
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 
Με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από την αρχή του έτους έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης ανησυχίας και απωλειών και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αναφορικά με τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία.
Το ενδεχόμενο να είναι αρνητική η αξιολόγηση της Τρόικας για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τρομάζει ολοένα και περισσότερο επενδυτές και αναλυτές στο εξωτερικό, οι οποίοι βλέπουν το σενάριο μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας - και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη - να επανέρχεται έντονα στο προσκήνιο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στη διαμόρφωση του κλίματος ανησυχίας συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, τόσο οι δηλώσεις του Philipp Roesler, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει «μεγάλες αμφιβολίες» για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, όσο και δημοσιεύματα όπως του “Der Spiegel” που εμφανίζει την ηγεσία του ΔΝΤ αρνητική ως προς το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η απόφαση για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα είναι «απίθανο» να έρθει πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ -χωρίς να απαντά ευθέως στο δημοσίευμα του “Der Spiegel”- αρκέστηκε σήμερα να σχολιάσει μέσω εκπροσώπου του ότι το Ταμείο «στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που γνωρίζει».
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών τίτλων «σκαρφαλώνουν» σε ύψος ρεκόρ, λόγω των ανησυχιών πως η χώρα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για το σύνολο της οικονομίας της και όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Ενδεικτικό είναι ότι οι βασικοί δείκτες σε Μαδρίτη και Μιλάνο έφτασαν σήμερα να υποχωρούν έως και άνω του 5%, ενώ οι χρηματιστηριακές αρχές Ισπανίας και Ιταλίας σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν τις πιέσεις προχώρησαν στην απαγόρευση του short selling για διάστημα τριών μηνών και μίας εβδομάδας αντίστοιχα.
Στο ελληνικό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 7,10% στις 586,04 μονάδες, έχοντας κινηθεί πτωτικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και αφού βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7,62%. Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο του ΓΔ κάτω από τις 600 μονάδες από τη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 35,65 εκατ. τεμαχίων αξίας 36,29 εκατ. ευρώ.
Έντονα πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης των τραπεζών, ολοκληρώνοντας στο χαμηλό ημέρας των 185,96 μονάδων με πτώση 9,83%, ενώ στον FTSE20 ξεχώρισε η «βουτιά» σε ποσοστό 16,67% για τις μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Αναλυτικότερα από τη σύνθεση του 20άρη, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε 16,67% στα 2,25 ευρώ, ενώ με τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες ο τίτλος του ΟΤΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ. Σε διψήφιο ποσοστό υποχώρησαν επίσης οι: ΜΕΤΚΑ (-12,56% στα 5,85 ευρώ), ΕΤΕ (-11,29% στα 1,10 ευρώ), Eurobank (-10,91% στα 0,588 ευρώ), Μυτιληναίος (-10,55% στα 2,12 ευρώ) και Βιοχάλκο (-10,40% στα 2,24 ευρώ).
Ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Alpha Bank με πτώση 9,59%, 9,32% και 9,17% αντίστοιχα, ενώ σε ποσοστό 8,86% και 7,43% υποχώρησαν οι μετοχές των Cyprus Popular Bank και ΟΠΑΠ.
Για τους τίτλους των Motor Oil, Jumbo και Τρ. Κύπρου οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%, οι ΕΛΠΕ και ΚΑΕ ακολούθησαν με πτώση 5,81% και 5,70% στα 5,19 και 5,29 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι MIG (-5,12% στα 0,204 ευρώ), Τιτάν (-4,03% στα 12,39 ευρώ) και Coca-Cola 3E (-3,80% στα 14,19 ευρώ).

Ανοδική αντίδραση στις τράπεζες 
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 
Έντονα ανοδική αντίδραση στις τράπεζες την Δευτέρα, στον «απόηχο» του deal Πειραιώς - ATE, με κέρδη που ξεπέρασαν το 9% στον κλαδικό δείκτη και το κλίμα να εμφανίζεται βελτιωμένο, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εντός των συνόρων δείχνει να επικεντρώνεται στις δυσκολίες των κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν στο « μείγμα» μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που το οικονομικό επιτελείο καλείται να παρουσιάσει στην τρόικα.
Οι διαφωνίες που εγείρουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι σε προτάσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, καθυστερούν τη λήψη των τελικών αποφάσεων, γεγονός που συντηρεί τη νευρικότητα της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στις 599,48 μονάδες με άνοδο 2,25%. Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών - ενισχυμένος έως και 10,54% ενδοσυνεδριακά - η διαπραγμάτευση έκλεισε στις 208,16 μονάδες με κέρδη 9,09%.
Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 36,8 εκατ. τεμαχίων (εκ των οποίων το 28% αφορούσαν συναλλαγές στην Τρ. Πειραιώς), ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 24,63 εκατ. ευρώ.
Από τον FTSE20, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank, ενισχυμένη 12,38% στα 1,18 ευρώ, ενώ με κέρδη 10,26% και 9,05% ακολούθησαν οι ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς, ολοκληρώνοντας στα 1,29 και 0,241 ευρώ αντίστοιχα.
Ακολούθησαν τρεις ακόμα τραπεζικοί τίτλοι, η Eurobank με άνοδο 6,93%, η Τρ. Κύπρου με κέρδη 3,88% και η Cyprus Popular Bank ενισχυμένη κατά 3,57%.

Απώλειες 2% τον Ιούλιο για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ 
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 
Με συνολικές απώλειες 2% ολοκληρώθηκε ο Ιούλιος για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Την τελευταία ημέρα του μήνα ο Δείκτης υποχρεώθηκε σε οριακές απώλειες 0,13% κλείνοντας στις 598,68 μονάδες, ενώ και ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με μικρή πτώση 0,33% και ολοκλήρωσε στις 207,47 μονάδες.

Αύγουστος 2012 


Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ 
Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012 
Τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις προσδοκίες της αγοράς να επικεντρώνονται και πάλι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
Οι συναλλαγές της Τρίτης ολοκληρώθηκαν στο ΧΑ με άνοδο του ΓΔ κατά 1,95% στις 620,46 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή κλεισίματος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.
Η αξία των συναλλαγών (25,17 εκατ. ευρώ) παρ ότι ενισχυμένη, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τόσο λόγω της εποχικότητας, όσο και της αβεβαιότητας που διατηρείται στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού «πακέτου» των 11,5 δισ. ευρώ και την αξιολόγηση της τρόικας.
Μόνιμα ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης των τραπεζών, με κέρδη έως 5,62%, για να ολοκληρώσει τελικά ενισχυμένος 4,86% στις 219,31 μονάδες.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η ΔΕΗ κλείνοντας με άνοδο 8,04% στα 2,42 ευρώ. Ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank και ΕΤΕ ενισχυμένες 6,20% και 5,43% στα 1,37 και 1,36 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ενώ για τον ΟΤΕ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,95% στα 2,12 ευρώ.

Απώλειες στο Χ.Α. εν αναμονή των κρίσιμων επαφών της εβδομάδας 
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 
Οι πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ και Coca-Cola 3E υποχρέωσαν σε απώλειες τη Δευτέρα τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ο οποίος απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται στο κλίμα που διαμορφώνει το «σίριαλ» της οριστικοποίησης των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Εν αναμονή μάλιστα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Jean-Claude Juncker την Τετάρτη, αλλά και των κρίσιμων επαφών που θα ακολουθήσουν για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε Παρίσι και Βερολίνο, οι διαφωνίες που εκφράζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή εντός του κυβερνητικού συνασπισμού συντηρούν τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα.
Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 626,22 μονάδες, με τζίρο 15,44 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν στις 211,32 μονάδες με απώλειες 1,09%.
Στον FTSE20 ξεχώρισε η άνοδος των ΔΕΗ (+3,24% στα 2,55 ευρώ) και Motor Oil (+2,99% στα 4,83 ευρώ). Σε αρνητικό έδαφος, ο ΟΤΕ υποχώρησε 5,60% στα 2,36 ευρώ, η Coca-Cola 3E κατέγραψε απώλειες 5,42% στα 14,65 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι Eurobank και Βιοχάλκο με απώλειες 3,53% και 3,20% αντίστοιχα.

Υψηλά δύο μηνών διεκδικεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. 
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 
Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου «σκαρφάλωσε» την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με αυξημένο τζίρο και αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ και τις τράπεζες.
Παρά την άνοδο στο Χ.Α., αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν ότι ...«η εικόνα στο ταμπλό συνεχίζει να παραπέμπει σε στάση αναμονής - σε βελτιωμένο ωστόσο κλίμα - τόσο για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, όσο και για τις κρίσιμες επαφές των επόμενων ημερών».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος θετικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έκλεισε με άνοδο 2,65% στις 642,84 μονάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2012.
Αντίστοιχη υπήρξε και η κίνηση του τραπεζικού δείκτη, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται έως και 6,29%, οι συναλλαγές τελικά ολοκληρώθηκαν στις 222,66 μονάδες με κέρδη 5,37%.
Την Τρίτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 32,21 εκατ. τεμαχίων αξίας 74,98 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 9 εκατ. τεμάχια αξίας 42,84 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα έξι πακέτα με τα οποία μεταβιβάστηκε το 14,8% της Eurobank Properties.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο τίτλος του ΟΤΕ ολοκληρώνοντας στο υψηλό ημέρας των 2,62 ευρώ με άνοδο 11,02%. Ακολούθησαν η μετοχή της Ελλάκτωρ με άνοδο 9,35% και της Μυτιληναίος με κέρδη 9,00%.
Για τις Alpha Bank και ΕΤΕ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με άνοδο 6,77% και 6,11% στα 1,42 ευρώ και 1,39 ευρώ αντίστοιχα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις επαφές με τους Ευρωπαίους 
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 
Με «πυξίδα» τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup στην Αθήνα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, αλλά και εν αναμονή της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ολοκλήρωσε την εβδομάδα με θετικό πρόσημο.
Η συγκαταβατική στάση τόσο του Jean-Claude Juncker όσο και της Angela Merkel, απέναντι στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επαναφέρει σε τροχιά επιτυχούς υλοποίησης το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προσέφερε «ανακούφιση» στην ελληνική αγορά.
Ως προς το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, αυτό που διαφάνηκε από τις δηλώσεις των Juncker και Merkel είναι ότι παραμένει «ανοιχτό» προς συζήτηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική για την Ελλάδα. Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά ισχύουν στο ακέραιο.
Το γενικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις παραπάνω επαφές τείνει μάλλον προς μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στο ταμπλό του Χ.Α., με δύο ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις πτωτικές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 0,75%. Την Παρασκευή, μετά από διακυμάνσεις και εναλλαγές πρόσημου, ο ΓΔ ολοκλήρωσε κοντά στο υψηλό ημέρας με άνοδο 2,28% στις 644,04 μονάδες.
Παρόμοια υπήρξε η κίνηση και για τον δείκτη των τραπεζών, που ανέκαμψε από ενδοσυνεδριακές απώλειες 2,41% για να κλείσει τελικά με κέρδη 1,23% στις 218,09 μονάδες, επίσης πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Συνολικά για την εβδομάδα τα κέρδη του ΔΤΡ διαμορφώθηκαν σε 2,08%.
Την Παρασκευή ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 20,98 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στο ΧΑ εν αναμονή νέων στα δημοσιονομικά και στις τράπεζες 
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 
Σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών κινήθηκε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με έκδηλη τη νευρικότητα της αγοράς όσο αναμένονται νέα από το δημοσιονομικό «μέτωπο» και εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Παρά τις αισιόδοξες «νότες» της ημέρας - αφενός από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Herman Van Rompuy, αφετέρου από την έκθεση της Societe Generale - η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί με νευρικότητα τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταλήξει στο « μείγμα» του πακέτου των νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε τελικά στις 631,41 μονάδες με απώλειες 2,27%. Ο τζίρος ανήλθε στα 22,16 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης των τραπεζών, κινούμενος επίσης σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 207,85 μονάδων με πτώση 4,51%.
Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι Τρ. Κύπρου και Alpha Bank υποχωρώντας κατά 6,99% και 5,04%, ενώ με απώλειες 4,90% ακολούθησε η ΕΤΕ. Για τις μετοχές των ΔΕΗ και Τρ. Πειραιώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε επίσης με απώλειες 4,69% και 4,66% αντίστοιχα.

Χ.Α.: Με κέρδη 8% ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος 
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 
Με συνολικά κέρδη 8,04% ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ.

Το κλίμα, μετά τις πρόσφατες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό, μοιάζει βελτιωμένο, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο σε δύο κυρίως «μέτωπα»: 
Στο δημοσιονομικό, με την αναμενόμενη επισημοποίηση των νέων μέτρων και την αξιολόγηση της τρόικας, από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Πάντως συνεχίζουν να υφίστανται πολλές πηγές ανησυχίας, που κατά κύριο λόγο αφορούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «περάσει» όσο γίνεται πιο ανώδυνα το νέο προϋπολογισμό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι μόνο από τη Βουλή, αλλά και από τον «σκόπελο» των κοινωνικών αντιδράσεων.
Και στο μέτωπο των τραπεζών. Η ανακοίνωση του Τ.Τ. περί αδυναμίας εμπρόθεσμης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων οδήγησε την τελευταία εβδομάδα τη μετοχή της τράπεζας σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης. Οι πιθανές εξελίξεις στις Emporiki και Geniki. Τέλος η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν θα έχουν γίνει γνωστοί και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου.
Επίσης ανησυχία υπάρχει σχετικά και με τις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, κυρίως των μικρών και μεσαίων, με δεδομένη την απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.
Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, με κέρδη 2,82% στις 646,82 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών, από τη σύνθεση του οποίου ξεχώρισε η άνοδος της Τρ. Πειραιώς, η συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη 2,28% στις 211,90 μονάδες. Ο τζίρος της ημέρας ανήλθε στα 22,86 εκατ. ευρώ.

Σεπτέμβρης 2012

Σε υψηλά τεσσάρων μηνών το Χρηματιστήριο της Αθήνας 
Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 
Για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κατάφερε την Τετάρτη να σημειώσει κλείσιμο πάνω από τις 670 μονάδες.
Η κίνηση του ΓΔ σε υψηλά τεσσάρων μηνών πραγματοποιήθηκε με αυξημένο συναλλακτικό όγκο και τζίρο και συνοδεύτηκε με κέρδη άνω του 6% για τον δείκτη των τραπεζών, αλλά και υψηλά ποσοστιαία κέρδη για την πλειονότητα των τίτλων του FTSE20.
Εν αναμονή των κρίσιμων συναντήσεων τις επόμενες ημέρες του Έλληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και του υπουργού Οικονομικών με το επιτελείο της τρόικας η οποία επιστρέφει στην Αθήνα, η ελληνική αγορά αντέδρασε θετικά, βρίσκοντας στήριγμα στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και την επόμενη χρονιά.
Είχαν προηγηθεί την Τρίτη δηλώσεις του Francois Hollande, με τις οποίες ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την λήψης οριστικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη με άνοδο 3,57%, στο υψηλό ημέρας των 657,07 μονάδων. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2012.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, η συνεδρίαση έκλεισε στις 223,47 μονάδες (+6,30%), κοντά στο υψηλό της ημέρας.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,61 εκατ. ευρώ.
Από τον FTSE20, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Cyprus Popular Bank με άνοδο 12,50% στα 0,036 ευρώ. Σε διψήφιο ποσοστό (+10,44%) ενισχύθηκε και η μετοχή των ΚΑΕ στα 7,30 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι των Τρ. Κύπρου και ΔΕΗ με κέρδη 9,52% και 8,92% στα 0,184 ευρώ και 2,93 ευρώ αντίστοιχα.
Για τη MIG τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7,81%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε ενισχυμένος κατά 7,03%, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank, Jumbo, Alpha Bank και ΕΛΠΕ, όλες με κέρδη άνω του 6%.

Τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ 
Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012 
Για πρώτη φορά μετά από μήνες και συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις (με αθροιστικά κέρδη 7,96%) ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διεκδίκησε με αξιώσεις την Παρασκευή το επίπεδο των 700 μονάδων.
Η ελληνική αγορά έδειξε ότι έχει διαμορφώσει αξιόλογη δυναμική, που μπορεί να οδηγήσει και σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις που είδαν το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας, προερχόμενες από Γερμανούς και Γάλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και από αξιωματούχους της Ε.Ε., σε συνδυασμό με το κλίμα που διαμόρφωσαν οι εξαγγελίες του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, διαμορφώνουν το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,14% στις 693,49 μονάδες, κινούμενος ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τον ΓΔ με συνολικά κέρδη 7,22%.
Μόνιμα ανοδικά κινήθηκε την Παρασκευή και ο δείκτης των τραπεζών, που έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας, ενισχυμένος κατά 5,60% στις 233,99 μονάδες.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,48 εκατ. ευρώ.
Τα υψηλότερα κέρδη την Παρασκευή κατέγραψε ο τίτλος της ΔΕΗ ολοκληρώνοντας στο υψηλό ημέρας των 3,26 ευρώ με άνοδο 12,03%. Ακολούθησαν οι τίτλοι της Τρ. Κύπρου και της Cyprus Popular Bank με κέρδη άνω του 8%, καθώς και οι οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Jumbo και Motor Oil με κέρδη άνω του 7%.

Εντυπωσιακή συνέχεια στο ανοδικό σερί του Χ.Α. 
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 
Με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 2,5 μηνών και στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου ολοκληρώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας οι συναλλαγές της Δευτέρας.
Κινούμενος ανοδικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών, ο ΓΔ κατάφερε να συμπληρώσει πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, των οποίων τα αθροιστικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,03%. Εξίσου εντυπωσιακή υπήρξε και η άνοδος για τον δείκτη των τραπεζών.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η ελληνική αγορά δείχνει να προεξοφλεί θετική έκβαση τόσο στις επαφές μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για το νέο «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων, όσο και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα.
Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 726,05 μονάδες ενισχυμένος κατά 4,70%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,1 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη ανήλθαν σε 10,77% και σε νέο υψηλό τριών μηνών στις 259,18 μονάδες.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Τρ. Πειραιώς με άνοδο 27,75% και 15,73% στα 0,244 ευρώ και 0,331 ευρώ αντίστοιχα. Με διψήφια ποσοστιαία κέρδη 11,60% ακολούθησε η Τιτάν και ο τίτλος της Cyprus Popular Bank (+10,26%). Για τους τίτλους των Eurobank και Μυτιληναίος τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 9,52% και 9,40%. Ακολούθησε η MIG με άνοδο 8,56% και η ΕΤΕ με κέρδη 8,33%.

Ράλι στο Χ.Α. - Εντυπωσιακά κέρδη για τους τραπεζικούς τίτλους 
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 
Μία από τις πιο εντυπωσιακές συνεδριάσεις από την αρχή του έτους υπήρξε αυτή της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Με τζίρο που «άγγιξε» μετά από πολύ καιρό τα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης «σκαρφάλωσε» σε υψηλά έξι περίπου μηνών, κινούμενος ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, ενώ «εκρηκτική» ήταν η άνοδος των τραπεζών.
Μετά και τη σημερινή άνοδο, ο ΓΔ του Χ.Α. μετράει 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 19,95%. Στο ίδιο διάστημα, τα συνολικά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη διαμορφώνονται σε 48,72% και για τον FTSE20 σε 24,75%.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα ποσοστιαία κέρδη που καταγράφονται, εντός του Σεπτεμβρίου, σε μία σειρά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά: ΔΕΗ +46,21%, Μυτιληναίος +40,97%, Βιοχάλκο +38,94%, ΚΑΕ +30,65%, Jumbo +27,89%, ΟΤΕ +20,93%, ΟΠΑΠ +15,70%. 

Ακόμη μεγαλύτερη η ποσοστιαία άνοδος για τις τράπεζες του 20άρη: Τρ. Κύπρου +74,71%, Eurobank +54,87%, Τρ. Πειραιώς +66,01%, Εθνική Τράπεζα 44,68%, Alpha Bank +25,93%.
Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή εταιρεία (Merit ΑΧΕΠΕΥ), οι κυριότερες αιτίες στις οποίες μπορεί να αποδοθεί το ράλι των τελευταίων ημερών στο ελληνικό ταμπλό είναι: Οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν το κόστος γι’ αυτούς είναι υψηλό. Η καλή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, απόρροια του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τα αποτελέσματα εξαμήνου που έδειξαν ότι έστω και μια μειοψηφία ελληνικών εταιρειών είναι ανθεκτική στην κρίση και μπορεί να παράγει κέρδη παρά την αρνητική συγκυρία. Η προσδοκία για δυναμικές αποκρατικοποιήσεις αφού καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ. Η προσδοκία για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στις 770,53 μονάδες με κέρδη 5,33%. Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 770 μονάδες από τις 23 Μαρτίου. Ενδοσυνεδριακά, ο Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 5,92% στις 774,79 μονάδες.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που «έγραψε» υψηλό ημέρας στις 313,






77 μονάδες (+16,13%), η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 14,02% στις 308,08 μονάδες.
Την Τετάρτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128,01 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν η Eurobank με άνοδο 26,20% στα 1,05 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς με άνοδο 22,45% στα 0,42 ευρώ, η MIG με άνοδο 17,36% στα 0,284 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 16,57% στα 2,04 ευρώ και η Βιοχάλκο με άνοδο 11,58% στα 2,89 ευρώ.
Ενισχυμένη 8,28% στα 1,70 ευρώ ακολούθησε η Alpha Bank, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Τρ. Κύπρου έκλεισαν με κέρδη 6,83% και 6,07% στα 6,41 ευρώ και 0,297 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τη Μυτιληναίος η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε στα 3,20 ευρώ με άνοδο 4,58%.

Διεκόπη το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών 
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, διακόπτοντας έτσι ένα ανοδικό σερί επτά διαδοχικών κερδοφόρων συνεδριάσεων.
Οι συναλλαγές ξεκίνησαν θετικά, στη συνέχεια ωστόσο ο Γενικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται προς το τέλος της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση ήταν μάλλον το πιθανότερο σενάριο. Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εκδηλώθηκαν σε τίτλους που είχαν αποκομίσει πολύ υψηλά ποσοστιαία κέρδη το τελευταίο διάστημα.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,73% στις 741,76 μονάδες.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου σε εύρος 34 περίπου μονάδων (10,96%), οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν με πτώση 6,26% στις 288,79 μονάδες (πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας).
Την Πέμπτη η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106,06 εκατ. ευρώ.

Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου 
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 
Με συνολικά κέρδη 7,14% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ο οποίος την Παρασκευή κατάφερε να κλείσει σε οριακά θετικό έδαφος, μετά από διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου.
Καθοριστική για την κίνηση του ΓΔ υπήρξε η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 18,17%, για να κλείσει τελικά με πτώση 16,56% (στα 5,19 ευρώ), που ήταν οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τότε που ξεκίνησε διαπραγμάτευσή του, τον Απρίλιο του 2001.
Θετική για το ελληνικό ταμπλό λειτούργησαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και της Christine Lagarde, από τη Λευκωσία.
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης, που στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών βρέθηκε να ενισχύεται έως και 3,54%, ολοκλήρωσε με μικρά κέρδη 0,17% στις 743,01 μονάδες (μετά από διακύμανση 40 περίπου μονάδων ή 5,35%).
Για τον δείκτη των τραπεζών, που «έγραψε» υψηλό ημέρας στο +7,75%, η συνεδρίαση έκλεισε με μικρή άνοδο 1,39% στις 292,80 μονάδες. Τα συνολικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη για την εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 25,15%.
Την Παρασκευή η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 104,33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές στον ΟΠΑΠ.

Εντυπωσιακή "αναστροφή" στο Χ.Α. 
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012
Η συνεδρίαση της Τρίτης υπήρξε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων μηνών στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει από απώλειες άνω του 2% και τη διακύμανση του τραπεζικού δείκτη να ξεπερνά το 15%.
Οι συναλλαγές ξεκίνησαν πτωτικά για τον ΓΔ, ο οποίος βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,37% και κάτω από τις 720 μονάδες. Σε «κλοιό» πιέσεων βρέθηκαν ειδικά οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί έως και 6,64%.
Λίγο μετά τις 12:00 η αγορά έδειξε τις πρώτες διαθέσεις ανάσχεσης των πιέσεων, έως ότου ο ΓΔ βρέθηκε να σημειώνει υψηλό ημέρας στις 760 μονάδες (+3,47%) λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, όταν ο τραπεζικός δείκτης βρισκόταν στο 8,95%!
Παρά την εντυπωσιακή «αναστροφή» της Τρίτης, αναλυτές εμφανίζονται «συγκρατημένοι» για τη συνέχεια, εν αναμονή των αντιδράσεων της αγοράς στα νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται τόσο στη αναμενόμενη ανακοίνωση της αξιολόγησης του Χ.Α. από τον οίκο FTSE, όσο και στη λήξη παραγώγων την Παρασκευή.
Την Τρίτη ο ΓΔ έκλεισε στις 755,98 μονάδες με κέρδη 2,86%. Για τον δείκτη των τραπεζών τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,34% στις 304,32 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 76,15 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά από τον FTSE20, η Τρ. Κύπρου έκλεισε με κέρδη 13,75% στα 0,273 ευρώ, η Εurobank ενισχύθηκε 13,48% στα 1,12 ευρώ, ενώ η MIG ακολούθησε με άνοδο 11,24% στα 0,287 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,80 ευρώ με κέρδη 9,83%.
Για τις Alpha Bank και Cyprus PB οι συναλλαγές έκλεισαν με άνοδο 7,69% και 7,50%, πάνω από 7% ενισχύθηκε και η ΕΤΕ (+7,33%) στα 2,05 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΤΕ και Μυτιληναίος με κέρδη 6,67% κα 6,33% στα 3,36 ευρώ και 3,19 ευρώ αντίστοιχα.

ΧΑ: Στο χαμηλό ημέρας οι τράπεζες 
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 
Με απώλειες και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, αλλά με συγκρατημένο τζίρο, ολοκληρώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. οι συναλλαγές της Δευτέρας.
Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο στις εκκρεμότητες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας προκειμένου να «κλείσει» το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Οι εκκρεμότητες αυτές τροφοδοτούν την αβεβαιότητα της αγοράς, που εδώ και καιρό προεξοφλεί θετική έκβαση της διαδικασίας, και «μετράει» 8 διαδοχικές κερδοφόρες εβδομάδες με αθροιστικά κέρδη που ξεπερνούσαν στο κλείσιμο της Παρασκευής το 30%.
Προβληματισμό δημιουργεί την ίδια στιγμή και το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει, με βάση τους υπολογισμούς της τρόικας, δημοσιονομική απόκλιση περίπου 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την χορήγηση της επόμενης δόσης, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αναλυτές της αγοράς χαρακτηρίζουν φυσιολογική και αναμενόμενη την διορθωτική κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α., σχολιάζουν δε ότι η άνοδος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική μέχρι στιγμής, ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την κατεύθυνση της αγοράς για το αμέσως επόμενο διάστημα, με σημείο αναφοράς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,48 μονάδες με πτώση 2,75%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 5,73% στις 280,82 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 47,83 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά από τον FTSE20, ο τίτλος των ΚΑΕ εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη με άνοδο 4,06% στα 8,97 ευρώ.
Στον αντίποδα, η Motor Oil κατέγραψε απώλειες 9,38% στα 6,18 ευρώ και ακολούθησαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ υποχωρώντας 8,18% και 7,14% στα 3,03 ευρώ και 3,90 ευρώ αντίστοιχα. Για τις μετοχές των MIG και Τρ. Πειραιώς οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 6,92% και 6,80%.
Έξι ακόμα τίτλοι (Alpha Bank, Τρ. Κύπρου, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, Eurobank και Cyprus PB) ακολούθησαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.

Κέρδη 21% στο γ’ τρίμηνο για το Χ.Α. 
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες την Παρασκευή, σε μία υποτονική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο και με το ενδιαφέρον της αγοράς να παραμένει «εγκλωβισμένο» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αναφορικά με την οριστικοποίηση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων.
Τα συνολικά κέρδη του Γενικού Δείκτη για το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 20,94%, στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών εμφανίστηκε ενισχυμένος 19,33%, ενώ ο FTSE20 έκλεισε το τρίμηνο με συνολικά κέρδη 17,94%.
Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το ταμπλό έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων ως προς το « μείγμα» των νέων μέτρων που απαιτούνται, ωστόσο γεννιούνται κάποιοι προβληματισμοί για την έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξει η τρόικα, οι οποίοι συνδέονται και με τις διαφωνίες μεταξύ των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για την πιθανή ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης, μετά από εναλλαγές προσήμου, έκλεισε στις 739,12 μονάδες με μικρές απώλειες 0,45%. Την τελευταία αυτή εβδομάδα, σημειώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη συνολικές απώλειες 4,73% (μετά από οκτώ διαδοχικές κερδοφόρες εβδομάδες).
Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου, η συνεδρίαση έκλεισε στις 280,72 μονάδες με μικρές απώλειες 0,39%. Σε 5,77% διαμορφώθηκαν οι συνολικές απώλειες της εβδομάδας για τις τράπεζες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε την Παρασκευή στα 36,17 εκατ. ευρώ.
Γενική εκτίμηση είναι ότι η αγορά θα συνεχίσει να τηρεί σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής, έως ότου προκύψουν οι πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις για το που οδεύουν τα πράγματα, όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και εκτός αυτών και πιο συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό νότο.

Πηγές: www.capital.gr, www.euro2day.gr, www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου