14 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το καθεστώς Ασαντ θα πρέπει να παραδώσει μια «πλήρη λίστα» των χημικών του όπλων εντός μίας εβδομάδας, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σάββατο ΗΠΑ και Ρωσία.

Σε κοινή συνέντευξή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρέθεσε τα βασικά σημεία της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014. Η Συρία οφείλει ακόμα να δώσει πρόσβαση στους επιθεωρητές το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι, εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, θα υποστεί τότε τις συνέπειες σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.

Ο Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. Η συμφωνία «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια» είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη επέμβασης αν ο Άσαντ δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου... Και αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν» είπε ο Ομπάμα.

______________-
Πηγή: http://www.tovima.gr 14.09.2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου