15 Σεπτεμβρίου 2013

«Οχι» από το Die Linke στην επιστροφή του κατοχικού δανείου

Απέρριψε, το αίτημα για επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από την Γερμανία, ο επικεφαλής του Die Linke (του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς), κ. Μπερντ Ρίξινγκερ, αιφνιδιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. «Κοιτάζουμε μαζί στο μέλλον και όχι το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίξινγκερ σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Der Handelsblatt.

Συνέδεσε μάλιστα ευθέως το ζήτημα με το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία εντελώς διαφορετική πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη και συμπλήρωσε: «αυτό δεν είναι μία διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων».
Συνέχισε λέγοντας: «το μεγάλο σκάνδαλο είναι πως στην Ελλάδα πεινούν τα παιδιά, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ» και πως «ταξιδεύουν στα πολυτελή τους σκάφη, την ώρα που οι εργάτες και οι συνταξιούχοι ματώνουν».

Και ο ηγέτης του Die Linke προσέθεσε: «προτού ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει να παραδώσουν οι Έλληνες κροίσοι έως και το 50% των περιουσιών τους, υπό μορφήν εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό μάλιστα θα πρέπει να ισχύσει και για τα όλα τα ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό και τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Οι δηλώσεις του, έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανία, όπου έχει προσκληθεί από το Die Linke ως ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος (19-20 Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ώρες πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής). Και καταγράφηκαν την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η ΔΕΘ, αναδείκνυε το ζήτημα της επιστροφής από τη Γερμανία του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, σε βασικό εργαλείο της πολιτικής του.

Ο προβληματισμός και η αμηχανία μετά την εξέλιξη αυτή ήταν φανερά στοιχεία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας στο Βελλίδειο. Επιπλέον προβληματισμός προξενείται δε σε ό,τι αφορά την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο και αποτελεσματικές πολιτικές συμμαχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1942 είχε ύψος 3,5 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.


Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.tanea.gr 15.09.2013yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου