24 Ιουλίου 2016

DW: Η απόπειρα κατά του Χίτλερ και η Ελλάδα

Στις 20 Ιουλίου του 1944 μικρή ομάδα αξιωματικών υπό τους αδελφούς Στάουφενμπεργκ αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ. Οι πνευματικές απαρχές του αντιστασιακού διαβήματος οδηγούν στην Ελλάδα αναφέρει η Deutsche Welle.

Ένα μεγάλο απόσπασμα από το σχετικό άρθρο στη συνέχεια:

Ήταν στις 20 Ιουλίου του 1944 όταν μια ομάδα αξιωματικών περί τους αδελφούς Κλάους και Μπέρτολντ φον Στάουφενμπεργκ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δολοφονήσουν τον Χίτλερ. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Έκτοτε η επέτειος εκείνης της απόπειρας τιμάται στη Γερμανία ως σύμβολο της ισχνής αντίστασης κατά του Χίτλερ και του εθνικοσοσιαλισμού. 

Κι αυτή την εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύθηκαν αναφορές και εκτιμήσεις για τα γεγονότα εκείνα του 1944. Εντύπωση έκανε ένα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στις πνευματικές καταβολές και τη διανοητική αγωγή των αδελφών Στάουφενμπεργκ που ήταν, ας μην ξεχνάμε, καλλιεργημένοι ευγενείς. Πίσω λοιπόν από την πνευματική ακεραιότητα των επίδοξων τυραννοκτόνων βρισκόταν η Ελλάδα, αλλά και μια γυναίκα. Ο λόγος για μια ξεχασμένη Γερμανίδα ιστορικό, ονόματι Μαρία Φέλινγκ, φίλη των γραμμάτων αλλά και της οικογένειας φον Στάουφενμπεργκ, που είχε γνωρίσει τα δυο αδέλφια στον δεινό ποιητή της εποχής Στέφαν Γκεόργκε, ανανεωτή της γερμανικής ποίησης και λάτρη της αρχαίας Ελλάδας. Ο Γκεόργκε ονειρευόταν μια μελλοντική κοινωνία βασισμένη στον ελληνικό ανθρωπισμό.  

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ με τα παιδιά του (1940)

Ο δεκαπεντάχρονος Κλάους είχε προσφέρει μάλιστα στον μεγάλο μύστη και ένα πρώτο του ποίημα, εισόδια στον κύκλο των εκλεκτών που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Στέφαν Γκεόργκε. Ο κύκλος εκείνος εμφορούνταν από βαθειά πεποίθηση υπεροχής, από αταλάντευτη πίστη στην τέχνη και από περιφρόνηση για τον εθνικοσοσιαλισμό που θεωρούσαν μιαρό αποκύημα του γερμανικού εθνικισμού. Σ’ αυτόν τον κύκλο, μέσα στα νάματα εκείνης της εξιδανικευτικής ελληνολατρίας, οι δυο νεαροί κόμητες ζυμώθηκαν πνευματικά και δημιούργησαν τα αντισώματα που θα τους οδηγούσαν αργότερα στο διάβημα της τυραννοκτονίας. 

Η Μαρία Φέλινγκ που έπασχε από κατάθλιψη δεν τα πρόλαβε όλα αυτά, αυτοκτόνησε το 1929. Όμως το 1925 είχε πάρει τα παιδιά και τα είχε πάει στη Σικελία για να θαυμάσουν τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Τις δυο κάρτες μάλιστα που είχε στείλει στον πατέρα της από το Παλέρμο τις υπέγραφαν και οι νεαροί, φερέλπιδες κόμητες Κλάους και Μπέρτολντ φον Στάουφενμπεργκ. 

Πηγή: http://dw.com/p/1JTDn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου