30 Ιανουαρίου 2018

Ανέκδοτο: Ένα μνηνείο για τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, ένα ...ανέκδοτο για τον Φραγκλίνο Ντ. Ρούσβελτ, από τα πολλά που κυκλοφόρησαν την εποχή που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τη συλλογή του Τζων Βαλεντίν, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Τέξας. To ανέκδοτο:

Κάποια επιτροπή ψάχνει να βρει θέση κατάλληλη στο Καπιτώλιο για να αναγείρει εκεί ένα μνημείο του Ρούσβελτ.


Τα μέλη όμως της επιτροπής απέρριψαν αμέσως την ιδέα να τοποθετήσουν το μνημείο κοντά στον ανδριάντα του Ουάσινγκτον, γιατί ο Ουάσινγκτον δεν είχε πει ποτέ στη ζωή του ψέματα. 


Ούτε όμως και κοντά στον Λίνκολν δέχθηκαν να στηθεί το μνημείο του Ρούσβελτ γιατί ο Λίνκολν είχε απελευθερώσει τους δούλους και ήταν γνωστός ως "Άμπε ο τίμιος".  

Ούτε πάλι ήταν σωστό να τοποθετήσουν το μνημείο κοντά στον Φραγκλίνο, γιατί ο Φραγκλίνος αν και είχε υψώσει τον πειραματικό του χαρταετό στα σύννεφα, ωστόσο είχε τα πόδια του στηλωμένα στη γη. 

 
Να όμως που καταλήξανε τα μέλη όμως της επιτροπής: 

"Θα βάλουμε", είπαν, "το μνημείο του Ρούσβελτ δίπλα στον Χριστόφορο Κολόμβο. Γιατί ο Χριστόφορος Κολόμβος, όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πήγαινε, όταν έφθασε δεν ήξερε που ήταν και όταν γύρισε δεν ήξερε που είχε σταθεί. Και όλα αυτά ο Κολόμβος τα έκανε με δανεικά χρήματα"! 
 


Δυο λόγια μόνο για τον Φραγκλίνο Ντ. Ρούσβελτ 
Γεννήθηκε στις 30.1.1882 στο Χάϋντ Πάρκ της Νέας Υόρκης. Πρόεδρος των ΗΠΑ από τις 4.3.1933 μέχρι το θάνατό του στις 12.4.1945. Εξελέγη ως Πρόεδρος 4 συνεχόμενες φορές, την πρώτη στις 8.11.1932 και επανεξελέγη το 1936, το 1940 και το 1944. Το όνομα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης των ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση (Κραχ) του 1929 με το New Deal πρόγραμμά του, καθώς και με τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. 

afirimeno.com

Πηγή: "Τα Υπέρ και τα Κατά / Ρούσβελτ" (1972, Εκδόσεις Φυτράκη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου