31 Ιανουαρίου 2018

Pulse: 10 μονάδες προβάδισμα για ΝΔ. 65% υπέρ των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό

Με διψήφια διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24. Προκύπτει πεντακομματική Βουλή. Αντίθετο σε μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δηλώνει το 59% των πολιτών. 

Στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις) η ΝΔ προηγείται με 29%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19% . Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 1,5% ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση. Το 2,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8%. Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ» , το 4% απαντά ότι θα ψήφιζε «λευκό ή άκυρο» και το 6% ότι θα απείχε.

Στην πρόθεση ψήφου με Αναγωγή επί των Εγκύρων (Χωρίς Λευκό/Άκυρο/Αποχή) η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι ποσοστού 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9%, η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2%, ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση. Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 8,5%. 


Στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 32% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 41% απαντά κανένας από τους δύο. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 59% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Σκοπιανό

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα, αντίθετο σε μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» τάσσεται το 59% των πολιτών, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Pulse για το κανάλι Action 24, τη στιγμή που το 35% δηλώνει ότι συμφωνεί. Το 40% απαντά ότι «σίγουρα διαφωνεί» στη σύνθετη ονομασία, ενώ 19% δηλώνει ότι «μάλλον διαφωνεί», ενώ 18% δηλώνει ότι «μάλλον συμφωνεί» ενώ το 17% «σίγουρα συμφωνεί». Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ενόψει του νέου συλλαλητηρίου της Κυριακής, συνολικά το 65% των ερωτηθέντων αξιολογεί «σίγουρα θετικά» (49%) και «μάλλον θετικά» (16%) τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το θέμα της ονομασίας. Το 23% των πολιτών κρίνει «μάλλον αρνητικά» (11%) και «σίγουρα αρνητικά» (12%) τα συλλαλητήρια, ενώ 12% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 57% κρίνουν «σίγουρα» και «μάλλον θετικά» τα συλλαλητήρια.

Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «πολύ» ή «αρκετά σημαντικό» για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τους πολιτικούς ηγέτες, το 32% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση και λύση του ονοματολογικού, έναντι του 24% που δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. 14% δηλώνει ότι εμπιστεύεται το ίδιο και τους δύο, ενώ 30% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Πηγές: kathimerini.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου