16 Ιανουαρίου 2018

Στουρνάρας: Yποχρέωση του Διοικητή της ΤτΕ να προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους

Μια απάντηση στην κριτική που δέχεται τελευταία έδωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι πρακτικές "συμφερόντων που επιθυμούν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου" της Κεντρικής Τράπεζαςδεν τον πτοούν. Παράλληλα υπογράμμισε την υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της ΤτΕ να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους.

Πιο αναλυτικά ο Γιάννης Στουρνάρας στο μήνυμά του προς το προσωπικό της ΤτΕ, κατά τη διάρκεια της τελετής για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της. Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. Διοικητή Λουκά Παπαδήμου.

Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές.

Στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: bankofgreece.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου