21 Ιανουαρίου 2018

Πως είδαν τα ΜΜΕ της Αθήνας το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Πώς παρουσίασαν το μεγάλο συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ (ή το όνομα των Σκοπίων, ή το «Μακεδονικό» όπως το αναφέρουν άλλοι), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, κάποια από τα ΜΜΕ της Αθήνας. Επίσης κάποιες πρώτες άμεσες αναλύσεις. Έχουν ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90 χιλιάδες πολίτες. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 300 έως 500 χιλιάδες συμμετέχοντες!

Ο τίτλος και οι πρώτες γραμμές από καθε ρεπορταζ:

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης: 90.000 διαδηλωτές για τη Μακεδονία
kathimerini.gr
Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταφθάσει με λεωφορεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ήταν μια ογκώδης και μαχητική συγκέντρωση που ξεχείλιζε συναίσθημα με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης που δεν έπαυαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη αποδοχής στη διαπραγμάτευση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ουκ ολίγες φορές ακούστηκαν αποδοκιμασίες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας... 

Εθνικιστικό κρεσέντο με φόντο τον Λευκό Πύργο
efsyn.gr (Εφημερίδα Συντακτών)
Ιεράρχες, θρησκευτικές οργανώσεις, βουλευτές της Ν.Δ, των ΑΝ.ΕΛΛ., και της Ένωσης Κεντρώων, απόστρατοι, χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου, αλλά και απλός κόσμος έδωσαν το «παρών» σε ένα συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» βγαλμένο από το παρελθόν της αδιαλλαξίας, του φανατισμού και της ακραίας ρητορικής.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λευκού Πύργου με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ. 
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90 χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ «η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους». 


Το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στη Θεσσαλονίκη
tovima.gr
Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην πλατεία του Λευκού Πύργου, με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων πολιτών από κάθε σημείο της χώρας.
Όπως ανέφεραν από το μικρόφωνο οι διοργανωτές, στις 15:00 ο κόσμος που βρίσκονταν στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στις 400.000.
Από το βήμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία θα περάσουν οι: Στέργιος Καλόγηρος (δημοσιογράφος), Κώστας Καραΐσκος (δημοσιογράφος), π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος) και Φραγκούλης Φράγκος (στρατηγός ε.α. - επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ), ενώ η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου... 

Εικόνες από το 1992 στην Θεσσαλονίκη
avgi.gr (Η Αυγή)
Ιεράρχες, βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, απόστρατοι, χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου και απλοί πολίτες - Περίπου 90.000 οι διαδηλωτές σύμφωνα με την ΕΛΑΣ
Ραντεβού από το παρελθόν στον Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς - Ελλάς- Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία - Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές, ενώ «η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους»... 


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
protothema.gr
Για 500.000 συμμετέχοντες έκαναν λόγο οι διοργανωτές - Παρόντες όλοι οι βουλευτές Βορείου Ελλάδος της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και η ευρωβουλευτής Καϊλή - Πούλμαν εγκλωβίστηκαν στα Μάλγαρα. 
Περίπου 500.000 κόσμου, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων.
Αρχικά, στις 13:30 το μεσημέρι, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έλεγαν στο protothema.gr ότι περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λαμβάνοντας μέρος στο συλλαλητήριο...
Περίπου στις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέρχονταν στους 500.000! 

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».
Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.
Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές. 


Να σημειωθεί ότι στο αρχικό ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γινόταν λόγος για "συμμετοχή δεκάδων πολιτών", κάτι που στη συνέχεια διορθώθηκε με την προσθήκη της λέξης "χιλιάδων" σε "συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών". 

Και κάποιες άμεσες αναλύσεις 
Εκεί όπου επικρατεί προβληματισμός. Όχι μια, αλλά τρεις στην Καθημερινή. Οι πρώτες γραμμές και πάλι:

Αμεση Ανάλυση: Το συλλαλητήριο αλλάζει (;) το τοπίο στη διαπραγμάτευση
kathimerini.gr / Σταύρος Τζίμας
Ήταν μια συγκέντρωση, η σημερινή στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, που δεν θα περάσει απαρατήρητη. Πιθανότατα θα επηρεάσει, ίσως και να μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση για την διαπραγμάτευση.
Κυβέρνηση και κόμματα πήραν ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να μην λάβουν υπ όψιν τους.
Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.
Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία (στο μεγάλο κομμάτι της), και καταδείχθηκε στο συλλαλητήριο, γύρω από το ακανθώδες αυτό θέμα...


Αμεση Ανάλυση: Το συλλαλητήριο που δεν βοήθησε, η ευκαιρία που χάθηκε
kathimerini.gr / Αθανάσιος Έλλις
Ενα συλλαλητήριο για να πετύχει πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή και να είναι, άμεσα ή έστω και έμμεσα, μέρος μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής. Στην περίπτωση αυτού που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για το όνομα της ΠΓΔΜ, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα.
Θα συσπειρώσει κάποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, θα διαιρέσει κάποιες άλλες, αλλά την Ελλάδα δεν θα την βοηθήσει.

Αμεση Ανάλυση: Μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον
kathimerini.gr / Βασίλης Νέδος
Όταν η εξωτερική πολιτική σχεδιάζεται με βάση όσα μπορεί να εκτιμούν ότι είναι σωστά, πολλοί ή λίγοι διαδηλωτές, η καταστροφή δεν αργεί να γίνει. Το ζήσαμε στο δημοψήφισμα του 2015, το οποίο δεν αφορούσε, βεβαίως, ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής με την στενή έννοια του όρου, ωστόσο, επί της ουσίας ρύθμιζε τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της. Το ζούμε ξανά σήμερα, με τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων της Θεσσαλονίκης να διεκδικούν ρόλο και άποψη στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

afirimeno.com 

Πηγές: kathimerini.gr, efsyn.gr, tovima.gr, avgi.gr, protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου