30 Ιανουαρίου 2018

Koch: Οι λόγοι που δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα

Το μη μισθολογικό κόστος και τα επιτόκια δανεισμού αποτελούν τα βασικά προβλήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο Γκέρχαρντ Κοχ (Gerhard Koch) πρόεδρος της της Επιτροπής Βιομηχανικών Υποθέσεων της BusinessEurope, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα Γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθούν οι επενδυτές όσο η χώρα διατηρεί σειρά απο στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και το ασφαλιστικό. Χαρακτήρισε προϋπόθεση την ανταγωνιστική βιομηχανία για την ανάπτυξη και την επίλυση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στην κρίση.

Ωστόσο, όπως είπε η βιομηχανία δύσκολα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική χωρίς ένα φιλικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία. «Για να επιτευχθούν αυτά, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική για την αναγέννηση της βιομηχανίας, με σαφείς ποσοτικούς στόχους και μηχανισμούς γρήγορης υλοποίησης. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος παραγωγικής ανάπτυξης» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Gerhard Koch ανέφερε ότι ενώ το κόστος παραγωγής στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι τελικές τιμές έχουν μεγάλες αποκλίσεις, που οφείλονται σε φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, μεταξύ των οποίων και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, είναι 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι διπλάσιος από τις τιμές στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο κόστος του χρήματος επισήμανε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα κινούνται στο επίπεδο του 7% έναντι 2 έως 3% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο υπάρχει αυτή η απόσταση, είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και να είναι ανταγωνιστικός, πρόσθεσε.


Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας της BusinessEurope πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του ΣΕΒ. Βασικό μήνυμά της ήταν ότι "η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ισχυρή δέσμευση των παραγωγικών δυνάμεων και της Πολιτείας σε έναν φιλόδοξο εθνικό στόχο αύξησης του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας".

Τις προτάσεις του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική παρουσίασαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο γενικός διευθυντής, Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συνεισφορά της βιομηχανίας στην εξωστρέφεια είναι ζωτική, αφού το 87,7% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα (αξίας €22,3 δις.) ή το 42,1% των συνολικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της ναυτιλίας των μεταφορών, κ.λπ.) μέσα από εξαγωγές σε 181 χώρες. Τέλος, η βιομηχανία συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση πραγματοποίησε €23 δις. επενδύσεις (2009-2015).

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , sev.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου