5 Ιανουαρίου 2018

FT: Η Ελλάδα εστία σταθερότητας

H υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστούν την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας γράφουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».

Προειδοποιούν πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

«Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο "προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση – την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», επισημαίνεται.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «πιο εποικοδομητική προσέγγιση» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στάση η οποία «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου».

Παράλληλα ρόλο, όπως αναφέρεται, ρόλο διαδραμάτισαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας.

«Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζεται. 

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου