15 Αυγούστου 2018

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία

(upd) Eπειτα από 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί, πως οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη έπειτα από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Ξημερώματα της Τετάρτης επέστρεψαν στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής. 


Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 3:19 τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένος και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να υποδέχονται τους Έλληνες Στρατιωτικούς. Εκεί τους περίμεναν ακόμη οι γονείς τους, ενώ κατά την αποβίβασή τους στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.


Νωρίτερα γραφαμε: Ελεύθεροι αφέθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να παραμείνουν προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη συνεδρία της Τρίτης οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 



Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό το το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην τουρκική πόλη προκειμένου να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι εάν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από σχεδόν 5 μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας», ενώ υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου