5 Αυγούστου 2018

Μετά την Apple τρεις ακόμη εταιρείες διεκδικούν την αξία του 1 τρισ. δολ

Amazon, Microsoft και Αlphabet (Google) φέρεται να ακολουθούν τα βήματα της Apple, oδέυοντας ολοταχώς προς τη χρηματιστηριακή αξία του 1 τρισ. δολ.

Μετά την επιτυχία της Apple να καταστεί η πρώτη αμερικανική επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση 13 ψηφίων, η κούρσα μεταξύ των κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ για τη δεύτερη θέση συνεχίζεται σε υψηλές ταχύτητες. Τρεις εταιρείες δίνουν σκληρή μάχη, η οποία ενισχύει αισθητά την επιρροή του τεχνολογικού τομέα στην οικονομία. Αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις αναλυτών, πολύ σύντομα οι μεγάλοι του κλάδου, οι λεγόμενες Big Tech, θα αποτελούν μία δύναμη 4 τρισ. δολαρίων, την οποία κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει.

Amazon, Microsoft και Αlphabet (Google) φέρεται να ακολουθούν τα βήματα της Apple, oδέυοντας ολοταχώς προς τη χρηματιστηριακή αξία του 1 τρισ. δολ. Σίλικον Βάλει και Wall Street κάνουν «πάρτι», αλλά όχι όπως το 1999. Τότε είχαμε δίπλα στις παραδοσιακές δυνάμεις, εταιρείες χωρίς αντικείμενο και αξία, που έβλεπαν τις μετοχικές τιμές τους να απογειώνονται μέσα σε ένα κλίμα ανεξέλεγκτης ευφορίας. Σήμερα έχουμε επιχειρήσεις που κάνουν αισθητή την παρουσία τους ανά τον κόσμο, καινοτομούν και επεκτείνονται διαρκώς σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. 


Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, εταιρεία των ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση 889 δισ. δολαρίων. H μετοχή της έχει κάνει «άλμα» 55,9% από τις αρχές του έτους και σχεδόν 85% τους τελευταίους 12 μήνες. Ακολουθούν η Alphabet της οποίας η μετοχή έχει ενισχυθεί 18% από τις αρχές του έτους και 32% το τελευταίο δωδεκάμηνο, με αξία 856 δισ. δολαρίων και η Microsoft με αξία 830 δισ. δολαρίων. H μετοχή της τελευταίας εμφανίζει κέρδη 26,3% από τις αρχές του έτους και σχεδόν 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο. 

Οι αναλυτές θέτουν όμως πολύ υψηλότερα τον πήχη. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters, βλέπουν την κεφαλαιοποίηση της Apple να φτάνει στο 1,05 τρισ. δολάρια, της Amazon στα 1,02 τρισ. δολάρια, της Alphabet στα 970 δισ. δολάρια και της Microsoft στα 953 δισ. δολάρια. 


Oι τέσσερις αυτές εταιρείες, μαζί με το Facebook, έχουν ήδη μερίδιο 16% στον δείκτη S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς. Η τελευταία φορά που στην πρώτη δεκάδα του S&P 500 συναντούσαμε πέντε τεχνολογικές εταιρείες ήταν το 1999. Τότε κάλυπταν μόνο το 13% της αξίας του δείκτη.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση: Πώς η Apple έγραψε ιστορία (03.08.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου