3 Αυγούστου 2018

Πώς η Apple έγραψε ιστορία

Στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου η κεφαλαιοποίησή της έπιασε το 1 τρισ. δολάρια

Χρειάστηκε ένα όραμα, σκληρή δουλειά και επιμονή. Κάπως έτσι θα περιέγραφε μάλλον ο Στιβ Τζομπς την πορεία της Apple από τη γέννησή της στο γκαράζ του σπιτιού του το 1976 έως την κορυφή της Σίλικον Βάλεϊ και της Wall Street.

O Τζομπς και η εταιρεία του έφεραν επανάσταση τον κόσμο των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, επανακαθόρισαν τη διάδραση των ανθρώπων με τις συσκευές και το λογισμικό. Ο δρόμος αυτός δεν ήταν όμως εύκολος. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες η εταιρεία βρέθηκε κοντά στο γκρεμό. Και πριν από επτά χρόνια δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα δει την κεφαλαιοποίησή της, που τότε άγγιζε τα 350 δισ. δολάρια να υπερβαίνει το 1 τρισ. Τότε ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που πόνταραν στη βουτιά της.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία του πλανήτη είδε τη μετοχή της να κλείνει αυξημένη κατά 5,89 δολ. ή 2,9% στα 207,39 δολάρια. Είχε κατακτήσει το στόχο του 1 τρισ. περί τα μέσα της συνεδρίασης, όταν σκαρφάλωσε πάνω από τα 207,04 δολάρια. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 23% από τις αρχές του έτους και το πιο πρόσφατο ράλι της ήρθε χάρη στις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου. Η Apple μας έχει συνηθίσει σε υπερκέρδη και αλλεπάλληλα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Τόσο, που δύσκολα θυμάται κανείς ότι όσοι πίστεψαν σε εκείνη από τη δεκαετία του 1980, όταν πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, απολαμβάνουν σήμερα απόδοση άνω του 40.000% σύμφωνα με υπολογισμούς του Blooomberg. 

H άνοδος της Apple είναι αποτέλεσμα της ικανότητάς της να καινοτομεί συνεχώς. Τη δεκαετία του 1970 οι συνιδρυτές Στιβ Τζομπς (φωτο αριστερά) και Στιβ Βόζνιακ παρουσίασαν στον κόσμο τους υπολογιστές Apple 1 και Apple 2. Η πρώτη επιτυχία ήρθε όμως με τα Macintosh το 1984. Για μεγάλο διάστημα ακόμη η Apple ήταν ένα όνομα πολύ λιγότερο γνωστό για τα αμερικανικά νοικοκυριά από τη Microsoft ή την IBM.

Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αντιμετώπισε ισχυρούς κλυδωνισμούς. Ήρθε αντιμέτωπη με ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων και το 1995 ο Τζομπς αποχώρησε ύστερα από σφοδρή σύγκρουση με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Σκάλι. Το 1997 η εταιρεία ήταν κοντά στη χρεοκοπία και αναζητούσε αγοραστή. Τότε επέστρεψε ο Τζομπς για να τη μεταμορφώσει με τη βοήθεια στελεχών, όπως ο Τζον Άιβι και ο Τιμ Κουκ.

Στα τέλη του 90 η κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν 3 δις. δολάρια. Ο Τζομπς περιόρισε τον αριθμό των προϊόντων, που η Apple παρήγαγε και πόνταρε στην καινοτομία, Πρώτα ήρθε το iPod. H πραγματική επανάσταση όμως ήρθε το 2007 με το iPhone. Η οθόνη αφής, οι καινοτόμες εφαρμογές και δυνατότητες άφηναν ανταγωνιστές όπως η BlackBerry και η Motorola πολύ πίσω. Το iPhone ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την πώληση 1,3 δισ. συσκευών παγκοσμίως.

Κι όμως το 2011 η Apple βίωσε εκ νέου κρίση, με το θάνατο του Στιβ Τζομπς. Ο Τιμ Κουκ, που ανέλαβε τα ηνία, αμφισβητήθηκε. Αλλά επιμένοντας στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων στην Κίνα και άλλες μεγάλες αγορές και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, από τα Apple Watch και Apple Music έως τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και τα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, οδήγησε την εταιρεία να γράψει ιστορία. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Τι έγινε ο κινεζικός γίγαντας του 1 τρισ.

H Apple δεν ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως, που σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. στην κεφαλαιοποίηση. Το είχε πετύχει πρώτη η κινεζική πετρελαιοβιομηχανία PetroChina πριν από περίπου έντεκα χρόνια. Τι έγινε έκτοτε με τον κινεζικό κολοσσό; 

Στις 5 Νοεμβρίου 2007 η PetroChina πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, σε μία διπλή εισαγωγή, που της προσέδωσε αξία 1,1 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η αποτίμηση αυτή ήταν 60φορές υψηλότερη των εκτιμώμενων κερδών, όταν ο μέσος όρος για την αποτίμηση για τις πετρελαιοβιομηχανίες της εποχής ήταν 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη. 

Η πτώση ήταν ταχύτατη. Έως τα τέλη του 2008, δηλαδή μόλις ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής εταιρείας είχε συρρικνωθεί στα 260 δισ. δολάρια. Ήταν η «μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου μετόχων στην παγκόσμια ιστορία», σύμφωνα με το Bloomberg. Έκτοτε η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει επιπλέον 20%.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2007 η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα.

Πηγή: naftemporiki






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου