9 Απριλίου 2021

Η πρόσκληση Μενδώνη σε Τσίπρα για ξενάγηση στην Ακρόπολη

Επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα έστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μέσα από την οποία τον προσκαλεί να τον ξαναγήσει στην Ακρόπολη.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός λέει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως τον προσκαλεί να επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο και να τον ξεναγήσει, μαζί με τον ακαδημαϊκό καθηγητή Μανόλη Κορρέ. 
Λίγες ώρες αργότερα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην πρόσκληση της Λίνας Μενδώνη, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Να απαντήσει για τα αίσχη στην Ακρόπολη ως υπουργός στη Βουλή και όχι ως ξεναγός». 

Η επιστολή της υπουργού Πολιτισμού

«Παρακολουθώ με προσοχή τις δηλώσεις σας σχετικά με τα έργα και τις εργασίες αποκατάστασης που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στα επ’ αυτού κείμενα μνημεία και αντιλαμβάνομαι ότι έχετε έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο. Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να σας προσκαλέσω και να σας ξεναγήσουμε μαζί με τον Ακαδημαϊκό καθηγητή κ. Μανώλη Κορρέ, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί η κα Μενδώνη να προσπαθεί με επιστολές στον κ. Τσίπρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα αίσχη που έχει κάνει στην Ακρόπολη, περιμένουμε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που της κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστόπουλου. Και κυρίως να απαντήσει στο ένα και απλό ερώτημα:

Ισχύει ή όχι η Σύμβαση Δωρεάς που έφερε στη Βουλή με την υπογραφή τριών υπουργών, η οποία στο Άρθρο 9 με τίτλο «Αναφορά Δωρεάς» ορίζει ότι θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή με την αναφορά: «Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020)».

Εάν ισχύει, είναι κοινή συκοφάντης και βέβηλη. Εάν δεν ισχύει, είναι προφανές πως μετά τη θύελλα αντιδράσεων, παραβιάζει τη σύμβαση που η ίδια υπέγραψε. Ας αποφασίσει τι από τα δύο ισχύει και ας έρθει να απαντήσει ως υπουργός στη Βουλή και όχι ως ξεναγός του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ακρόπολη», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προηγήθηκε 

Η κόντρα μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπουργείου Πολιτισμού είχε ξεσπάσει με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media που ανέφεραν ότι το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα υπήρχε πάνω σε μαρμάρινη πλάκα στην Ακρόπολη. 

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί την περασμένη Τρίτη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο Facebook:

Alexis Tsipras
6 Απριλίου στις 3:03 μ.μ. ·
Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο.
Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια.
Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο.
Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα. 

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών». Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιπρόσθετα κάνει λόγο για «στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη» και για «fake news» στα οποία αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται» στην Ακρόπολη.

Πηγές: naftemporiki.gr , protothema.gr , facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου