8 Απριλίου 2021

Η αμήχανη στιγμή με την φον ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια στην Άγκυρα

Διπλωματική αναταραχή προκάλεσε η
 αμήχανη στιγμή, με τους Ερντογάν και Μισέλ να κάθονται και την φον ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια, που σημειώθηκε την Τρίτη κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων επικεφαλής στην Άγκυρα.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, φαίνονται ο Μισέλ και ο Ερντογάν να κάθονται στις δύο πολυθρόνες, ενώ η φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια και αμήχανη, κοιτάζοντάς τους και χωρίς να γνωρίζει που θα καθίσει η ίδια. Ένα «εχμ» ακούγεται να λέει, μέχρις ότου να βρεθεί η λύση και να καθίσει σε έναν καναπέ, περίπου 12 μέτρα μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- βρίσκεται χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Κάποιοι σχολίασαν ειρωνικά ότι αυτή είναι η «νέα» συμφωνία ΕΕ - Άγκυρας για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία.

Και καλά ο Ερντογάν, από τον οποίο όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει. Έκπληξη όμως προκάλεσε και η στάση του Σαρλ Μισέλ, του βέλγου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έπαθε ξαφνική αφωνία μπροστά στην προσβολή Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν


«Δεν φταίω εγώ, φταίει το (τουρκικό) πρωτόκολλο», βγήκε να πει ο «ανίδεος», «αναίσθητος», «μουγγός», «αργός σε σκέψη και αντίδραση» και «αδύναμος-ανίκανος να κρίνει καταστάσεις» (για να παραθέσουμε μερικά μόνο από τα «κοσμητικά» επίθετα που του επεφύλαξε ο ευρωπαϊκός Τύπος) Σαρλ Μισέλ.

Η «απολογία» του Σαρλ Μισέλ έγινε μέσω Facebook, με μία μακροσκελή ανάρτηση στην οποία παρά την κατακραυγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν! Και παρ’ όλο που εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι φάνηκε «αναίσθητος» –όπως χαρακτηριστικά σημείωσε– έναντι της προσβολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Μισέλ επέμεινε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Αγκυρα «έγινε δουλειά» -κατά το κοινώς λεγόμενον- και συζητήθηκαν μεταξύ άλλων… και τα δικαιώματα των γυναικών!


Βέβαια ο παγκόσμιος Τύπος έχει άλλη γνώμη: «Δύο πρόεδροι επισκέφτηκαν την Τουρκία – μόνο στον άνδρα προσέφεραν καρέκλα» έγραψαν οι New York Times, σχολιάζοντας πως αυτό το σφάλμα του πρωτοκόλλου συμβολίζει το πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται στην Τουρκία του Ερντογάν. Ο Σαρλ Μισέλ, όμως, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε την πρόκληση που σκηνοθέτησε –σκοπίμως ή όχι δεν έχει σημασία– ο Ερντογάν σε βάρος της Ευρώπης στο πρόσωπο πρώτα της γυναίκας και μετά της πολιτικού Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά επιχείρησε και να τον καλύψει, κάνοντας λόγο για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες» που προκάλεσε τη «μειωτική μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των Ευρωπαίων επικεφαλής, κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, ήταν, μεταξύ άλλων, να στείλουν και μήνυμα για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα στα γυναικεία δικαιώματα.

Πηγή: Με στοιχεία από protagon.gr και 
kathimerini.gr

Το σχετικό βίντεο μπορείτε να το δείτε και στη ακόλουθη ανάρτηση στο twitter:
Sergey Lagodinsky @SLagodinsky
·6 Απρ
"Ehm" is the new term for "that’s not how EU-Turkey relationship should be". #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου