10 Απριλίου 2021

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, που αποτέλεσε ηγετική προσωπικότητα στη βρετανική βασιλική οικογένεια για σχεδόν επτά δεκαετίες, απεβίωσε γαλήνια την Παρασκευή το πρωί σε ηλικία 99 ετών όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

«Πολύ απλά ήταν η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η Ελισάβετ σε μια σπάνια προσωπική αναφορά στο Φίλιππο σε ομιλία για την 50η επέτειο του γάμου τους το 1997.

«Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», ανέφερε ο Φίλιππος σε ομιλία το 1997. «Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά είναι απολύτως ζωτική όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Πιστέψτε με όταν το λέω ότι η βασίλισσα έχει το χαρακτηριστικό της ανεκτικότητας σε αφθονία» είχε πει. 

Η γοητεία του και η απροθυμία του να ανέχεται αυτούς που θεωρούσε ανόητους ή κόλακες του χάρισαν μια θέση σεβασμού μεταξύ των Βρετανών. Ωστόσο για τους άλλους, η κάποιες φορές απότομη συμπεριφορά του τον έκανε να μοιάζει αγενής και απόμακρος.

Αριστερά: ο Φίλιππος το 1992, φωτογραφία από τον Άλαν Γουόρεν

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε να εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα που αγαπούσε και να αναλάβει καθήκοντα ως σύζυγος της βασίλισσας, μια θέση για την οποία δεν υπήρχε ξεκάθαρος θεσμικός ρόλος. «Δεν υπήρχε προηγούμενο. Εάν ρωτούσα κάποιον “τι περιμένετε από μένα να κάνω;”, όλοι κοιτούσαν ανέκφραστα - δεν είχαν καμία ιδέα, κανείς δεν είχε ιδέα», δήλωσε ο Φίλιππος σε συνέντευξη για τα 90ά γενέθλιά του.

Στην προσωπική του ζωή, θεωρείτο ο αδιαπραγμάτευτος “αρχηγός” της οικογένειας. Με βασίλισσα, που ήταν τρίτα ξαδέλφια, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κάρολο (
στις 14 Νοεμβρίου 1948), διάδοχο του θρόνου, την πριγκίπισσα Άννα (στις 15 Αυγούστου 1950) και τους πρίγκιπες Άντριου (στις 19 Φεβρουαρίου 1960) και Έντουαρντ (στις 10 Μαρτίου 1964). Όμως, με βάση τα όσα όριζε το πρωτόκολλο ο Φίλιππος πέρασε τη δημόσια ζωή του ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη σύζυγό του.

Η γνωριμία και ο γάμος του με την Ελισάβετ

Το 1939, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του. Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947. Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης "Βασιλική Υψηλότητα" και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε "Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς".

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με τη βασίλισσα Ελισάβετ στους αγώνες του Άσκοτ, 2007

Η βεβαρημένη σχέση με την Ελλάδα

Πώς όμως ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν και πρίγκιπας της Ελλάδας χωρίς να έχει καθόλου ελληνικό αίμα; Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, απόγονος του οίκου Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και ήταν παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Και παρόλο που ο πατέρας του γεννήθηκε επίσης στην Ελλάδα και μιλούσε μόνο ελληνικά, ο ίδιος έζησε ελάχιστα στη χώρα αφού το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εξαναγκάστηκε σε εξορία εξ αιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία παρά τις διαταγές που είχε ο πρίγκιπας Ανδρέας για επίθεση οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο, μια απόφαση που δεν εκτελέσθηκε χάρη στη μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. Η οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου φυγαδεύτηκε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» και μάλιστα με τον ίδιο κρυμμένο μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Όπως μάλιστα έχει εξηγήσει ο ιστορικός και βασιλικός βιογράφος Ούγκο Βίκερς «ο Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα καθώς πέρασε τον πατέρα του από στρατοδικείο και παραλίγο να τον εκτελέσει».

Η πικρία του Φίλιππου για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον πατέρα του εξηγεί την ευκολία με την οποία παραιτήθηκε των ελληνικών και δανικών βασιλικών του αξιώσεων και απαρνήθηκε το ελληνορθόδοξο θρήσκευμα για να ασπαστεί τελικά το αγγλικανικό δόγμα, προκειμένου να παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Αν κρίνουμε πάντως από την πρόσφατη στάση και επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φαίνεται πως η βασιλική οικογένεια σέβεται τον τόπο γέννησης του εκλιπόντος πια πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου