3 Απριλίου 2021

Ο «Τυφώνας» που ταξιδεύει και καθαρίζει τις ακτές της Ελλάδας

«Τυφώνας», το μοναδικό επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ταξιδεύει όλο τον χρόνο στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τους καθαρισμούς απρόσιτων ακτών.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα του «Typhoon Project» έχει καθαρίσει περισσότερες από 1.453 ακτές στις Κυκλάδες και στο Βόρειο Αιγαίο, στον Σαρωνικό και στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην Κρήτη, στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο, απομακρύνοντας περισσότερα από 168.188 κιλά απορρίμματα.

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. 


Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Typhoon Project Recap Video (GR) | ACLCF

Για τη σημαντική συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας, το «Typhoon Project» απέσπασε πρόσφατα σημαντική διάκριση στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, κατακτώντας το «Sustainability Award».

Στόχος του “Typhoon Project” είναι ο καθαρισμός του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και η απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.

Πηγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη
Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=lGE7Zc9rmp0&t=19s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου