5 Απριλίου 2021

Επένδυσαν σε «ευκαιρίες», τις πλήρωσαν ακριβά

'Ελληνες θύματα νέας ψηφιακής απάτης


Ισως σας έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Να σας καλούν επίμονα από έναν άγνωστο αριθμό –συχνά του εξωτερικού– και εάν απαντήσετε να σας ρωτούν πολύ ευγενικά, στα ελληνικά, εάν σας ενδιαφέρει να επενδύσετε στο χρηματιστήριο. Σε forex (αγορά συναλλάγματος) ή σε bitcoin (κρυπτονομίσματα). Οι περισσότεροι που δέχονται τέτοιες κλήσεις δεν ανταποκρίνονται αλλά όπως πιστοποιούν στην «Καθημερινή» έμπειρα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όλο και περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα. Οι ιστορίες που μοιράστηκαν έξι καταγγέλλοντες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της σύγχρονης αυτής απάτης.

Η μέθοδος, όπως εξήγησαν τα θύματα, είναι πανομοιότυπη. Οσοι ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις άκουσαν υποσχέσεις για εγγυημένα κέρδη. Πως επενδύοντας 250 ευρώ μπορούν να έχουν μέχρι και 400 ευρώ τον μήνα απόδοση. «Μα πώς γίνεται αυτό;» απόρησαν κάποιοι. «Είναι ο τρόπος που επενδύουν οι τράπεζες στο χρηματιστήριο με τις καταθέσεις σας», τους απάντησαν. Στη συνέχεια τους έστειλαν οδηγίες για το πώς θα γίνει εγγραφή στις πλατφόρμες. Οσοι ζήτησαν διευκρινίσεις ή κάποια πιστοποίηση έλαβαν ψεύτικα στοιχεία. Ολα ανεξαιρέτως τα θύματα στην αρχή κερδίζουν. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ζητήσουν κάποια από τα χρήματα πίσω. Τους καθυστερούν με διάφορες προφάσεις, μέχρι να εξαφανιστούν. Τα χρήματά τους, επίσης, κάνουν φτερά και βέβαια συνειδητοποιούν πως στην πραγματικότητα ουδέποτε επένδυσαν. Οι πλατφόρμες που «έπαιζαν» και έμοιαζαν καθ’ όλα νόμιμες, στην πραγματικότητα είναι ψεύτικες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο που διαπιστώθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ραγδαία εξάπλωση της απάτης, δημοσιεύουν συνεχώς ανακοινώσεις προσπαθώντας να προφυλάξουν τους επίδοξους επενδυτές, ενώ όλες τις καταγγελίες που λαμβάνουν τις προωθούν στον εισαγγελέα και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. (...)

Η περιπτώση του Συμεών

Στη συνέχεια το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρεται στην περιπτώση του Συμεών, ο οποίος έχασε το τελευταίο διάστημα 20.000 ευρώ. 

Η Λιν, όπως του είχε συστηθεί, ήταν από το Χονγκ Κονγκ, ασχολούνταν με τη μόδα αλλά και με το χρηματιστήριο χάρη στον θείο της, υψηλόβαθμο στέλεχος κινεζικής τράπεζας, που τη συμβούλευε. Υστερα από αρκετές ημέρες όπου συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων, του είπε πως ευχαρίστως θα μοιραζόταν κάποιες από τις συμβουλές με τις οποίες κέρδιζε μεγάλα ποσά. Του είπε να φτιάξει αρχικά έναν δοκιμαστικό λογαριασμό στην εταιρεία την οποία χρησιμοποιούσε. Δεν θα έβαζε χρήματα αλλά παίζοντας υποθετικά με 100.000 ευρώ θα έβλεπε πόσα θα κέρδιζε εάν τα χρήματα ήταν πραγματικά. Πήγαινε τόσο καλά που σε λιγότερο από μια εβδομάδα της ζήτησε να φτιάξουν κανονικό λογαριασμό. Του σύστησε μια υπάλληλο της εταιρείας και μαζί δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο οποίο έστελνε χρήματα από τον λογαριασμό του. Εκεί, μετατρέπονταν σε κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια ξεκινούσαν οι επενδύσεις. Αρχικά μετέφερε 200 ευρώ, μετά 500 κ.λπ. Οσο κέρδιζε, έστελνε περισσότερα χρήματα – έφτασε στις 20.000 ευρώ. (...)

Κάποια στιγμή θέλησε να δει πώς λειτουργεί η ανάληψη. Εδωσε εντολή να του επιστραφούν 200 ευρώ και πράγματι σε μια ημέρα τα χρήματα ήταν στον λογαριασμό του. Η Λιν του είπε πως θα υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες και τον πίεζε πολύ να επενδύσει και άλλα χρήματα. (...) Οταν το συζήτησε με έναν φίλο, εκείνος του είπε για πρώτη φορά κάτι που δεν του είχε περάσει καν από το μυαλό: «Σου έχουν φτιάξει ψυχολογικό προφίλ και σε δουλεύουν ψιλό γαζί».

Την επομένη o Συμεών ζήτησε από την εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ να αποσύρει όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει και τα κέρδη. Ξεκίνησε υποτίθεται η διαδικασία αλλά το ίδιο απόγευμα η Λιν επανήλθε ζητώντας του να ακυρώσει την εντολή για λίγες μόνο ώρες. Ο θείος της είχε κάτι νέα εμπιστευτικά δεδομένα και εάν επένδυαν εκείνη τη στιγμή θα έβγαζαν με μια μόνο κίνηση τεράστια κέρδη. Ο Συμεών πείστηκε και «έπαιξε» σε αυτό που του είπε. Μέσα σε δευτερόλεπτα είδε όμως στην πλατφόρμα να μηδενίζεται όλο το κεφάλαιο και επιπλέον να χρωστάει 12.000 ευρώ – το οποίο διόλου τυχαία ήταν το ακριβές ποσό που της είχε πει πως έχει διαθέσιμο στην τράπεζα. 
Τις επόμενες ώρες και ημέρες τον βομβάρδισαν με απειλητικά e-mails πως είχε τρεις εργάσιμες να επιστρέψει τα χρήματα. Εκείνος σοκαρισμένος ξεκίνησε να ψάχνει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Από περιέργεια έβαλε μία από τις φωτογραφίες που του είχε στείλει η Λιν σε μηχανή αντίστροφης αναζήτησης και ανακάλυψε πως η όμορφη κοπέλα ήταν …μοντέλο από την Κορέα, άσχετη με την υπόθεση. (...) Την ίδια εβδομάδα επικοινώνησαν μαζί του και οι λεγόμενες εταιρείες ανάκτησης. Λέγοντάς του πως με 1.600 ευρώ θα τον βοηθούσαν να διεκδικήσει τα χρήματά του. Οπως έμαθε, ακόμα και αυτές οι εταιρείες είναι μέρος του κόλπου.

Τους τελευταίους μήνες ασχολείται καθημερινά με την υπόθεση. Εχει επικοινωνία με τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς στην Αθήνα, το Λονδίνο και την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ. Του εξηγούν πως στη δική του περίπτωση, όπως βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σαφές πού ανήκει η αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί άκρη – πόσο μάλλον τα χρήματά του. Η μόνη συμβουλή που μπορούν να δώσουν είναι απλά να μην επενδύει κανείς χωρίς να γνωρίζει εάν η εταιρεία με την οποία το κάνει είναι νόμιμη και πιστοποιημένη.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου