6 Απριλίου 2021

Βότσαλα, κεριά και καρδιές για τα θύματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Είκοσι χιλιάδες βότσαλα τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, στη μνήμη των θυμάτων του νέου κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα της κεντρικής Ευρώπης καταγράφει αυτή τη στιγμή ρεκόρ θανάτων.

«Περισσότεροι από 20.000 από τους συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία και πρόκειται για μια προσωπική, οικογενειακή αλλά επίσης εθνική τραγωδία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook το κόμμα της αντιπολίτευσης που ανέλαβε την όλη πρωτοβουλία. Η Ουγγαρία, που μετρά 9,8 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει τον μεγαλύτερο δείκτη θανάτων παγκοσμίως, με 33 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τα βότσαλα, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με μια κορδέλα με τα χρώματα της σημαίας της Ουγγαρίας, τοποθετήθηκαν στο Νησί της Μαργαρίτας, στην καρδιά της Βουδαπέστης, με πρωτοβουλία του νεοσυσταθέντος κόμματος UVNP. Σε κάθε ένα εξ αυτών αναγραφόταν η ηλικία του νεκρού όπως και ένα νούμερο αναγνώρισής του. Ο αριθμός των πετρών θα αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί στην στην Τσεχία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Με μια καρδιά σχηματισμένη από εκατοντάδες κεριά το Βερολίνο τίμησε το Μεγάλο Σάββατο για τη Δυτική Εκκλησία, τους νεκρούς του από την πανδημία του κορωνοϊού, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμά της. Με πρωτοβουλία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, εκατοντάδες κόκκινα κεριά σχημάτισαν μια μεγάλη καρδιά, στο κέντρο της οποίας ήταν γραμμένος ο αριθμός .3082 που αντιστοιχεί στα θύματα από κορωνοϊό στην γερμανική πρωτεύουσα. Η καρδιά στήθηκε σε έναν από τους διαδρόμους του παλιού αεροδρομίου «Τέμπελχοφ» του Βερολίνου.

Στην Πράγα ζωγράφισαν χιλιάδες σταυρούς στον πεζόδρομο της Παλιάς Πόλης στη μνήμη των θυμάτων της παδνημίας.

Στο Λονδίνο ζωγράφισαν 150.000 καρδιές σε ένας τοίχο απέναντι από το κοινοβούλιο. Η τοιχογραφία θα εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων, στη νότια όχθη του Τάμεση, έξω από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας. Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από την ομάδα Covid-19 Bereaved Families For Justice (Οικογένειες Πενθούντων της Covid-19 για τη Δικαιοσύνη), η οποία ζητά τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. 


«Η κάθε καρδιά ζωγραφίζεται ξεχωριστά και είναι μοναδική, όπως και οι αγαπημένοι μας τους οποίους χάσαμε», είπε ο Ματ Φάουλερ, ο συνιδρυτής της ομάδας. «Όπως και η κλίμακα της συλλογικής απώλειάς μας, αυτό το μνημείο θα είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν σε μια «εικονική» διαδικτυακή, πασχαλινή αγρυπνία, στη μνήμη των περίπου 9.700 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στη χώρα. «Ήδη ένας χρόνος πανδημία», έγραψε ο Παρμελέν στο μήνυμά του, στον ιστότοπο της εκδήλωσης, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Εκκλησιών της Ελβετίας. Ο πρόεδρος άναψε συμβολικά ένα κερί «για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς όλους εκείνους που αγωνίζονται για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση». Λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκδήλωσης περίπου 800 κεριά φώτιζαν τον χάρτη της Ελβετίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου