7 Νοεμβρίου 2023

Κ. Σημίτης: Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο και στόχο

Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού). «Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργος.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπουργοί, βουλευτές, πολιτικά στελέχη καθώς και προσωπικότητες από την οικονομική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, την οποία συνδιοργάνωσαν το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση, εκφώνησε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Η επικεφαλής του Δικτύου, Αννα Διαμαντοπούλου, εξήρε την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού «από επαναστάτης με αιτία στη διάρκεια της χούντας , συνιδρυτής και εξέχον μέλον και ηγέτης τουν ΠΑΣΟΚ, αιρετικός με άποψη και δημιουργός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η λεπτομερής αποτίμηση του έργου ενός από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς και τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς ευρωπαϊστές, θα αναλυθεί και θα εκτιμηθεί από τις επόμενες γενιές» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου. «Θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε με το μυαλό μας και την ψυχή μας, έναν γενναίο, σπουδαίο, εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο» είπε.

Κώστας Σημίτης: Το βίντεο για τη ζωή του

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή, το έργο του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και τις σημαντικότερες στιγμές της πολιτικής του πορείας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πάνελ ομιλητών. Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στενός συνεργατης του Κώστα Σημίτη εκθείασε το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας του για την είσοδο στο Ευρώ. Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Παντείου, Γιάννης Βούλγαρης, μίλησε για το πολιτικό νόημα της Εποχής Σημίτη. Ο πρέσβης επι τιμή Αροστείδης Αγαθοκλής για τη σημασία και το τρόπο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το Ελσίνκι.

Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον πολιτικό και προσωπικό τους φίλο, Κώστα Σημίτη, έστειλαν ο Μπίλ Κλίντον, ο Ζάκ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί, ο Ζαν Κλώντ Γιούγκερ. 


Η ομιλία του Κώστα Σημίτη

Το τέλος της εκδήλωσης σήμανε η ομιλία του ίδιου του Κώστα Σημίτη, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία του κόσμου.

«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλλω στην εξέλιξη της κοινωνίας, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση απόψεων, αλλά συνεισφέροντας στη δημιουργική συμβολή τους, ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα», ανέφερε.

«Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Χρειάζεται προσπάθεια. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος πολύ μεγαλύτερο. Γι΄αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου