13 Νοεμβρίου 2023

Οι σήραγγες της Γάζας και πως λειτουργούν

Πώς λειτουργεί ο υπόγειος λαβύρινθος κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας


Η Λωρίδα της Γάζας έχει όλες τις παγίδες που οι στρατιώτες έχουν μάθει να περιμένουν σε αστικές μάχες, ωστόσο καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους.

Η Χαμάς έχει χτίσει ένα λαβύρινθο από σήραγγες που κάποιοι πιστεύουν ότι εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος, αν όχι σε ολόκληρη τη Γάζα.

Δεν πρόκειται για ένα απλό δίκτυο τούνελ. Κάτω από πυκνές κατοικημένες περιοχές, τα περάσματα επιτρέπουν στους μαχητές να κινούνται χωρίς να γίνονται ορατοί.

Υπάρχουν επίσης αποθήκες όπλων, τροφίμων και νερού, ακόμη και κέντρα διοίκησης. Εκτιμάται δε ότι υπάρχουν κάποιες σήραγγες τόσο φαρδιές ώστε να χωράνε οχήματα.


Συνηθισμένες πόρτες και καταπακτές χρησιμεύουν ως μεταμφιεσμένα σημεία πρόσβασης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μαχητές της Χαμάς να εξαπολύουν επιθέσεις και στη συνέχεια να εξαφανίζονται.

Ουδείς διαθέτει έναν ακριβή χάρτη του δικτύου και λίγοι Ισραηλινοί τον έχουν δει από κοντά. Φωτογραφίες, βίντεο και αναφορές από άτομα που έχουν βρεθεί στις σήραγγες υποδεικνύουν τα βασικά περιγράμματα και τον τρόπο χρήσης.

Το υλικό περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δημοσιογράφους, μαρτυρίες από ερευνητές που μελετούν τις σήραγγες και λεπτομέρειες του δικτύου που προέκυψε από τις ισραηλινές δυνάμεις όταν εισέβαλαν στη Γάζα το 2014.


Η διάλυση των σηράγγων είναι βασικός στόχος του Ισραήλ στην προσπάθεια να πλήξει την ηγεσία της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την ύπαρξη των σηράγγων ως επιχείρημα για τον βομβαρδισμό περιοχών όπου βρίσκονται άμαχοι, μεταξύ άλλων και μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε πυκνοκατοικημένη περιοχή στη συνοικία Τζαμπαλίγια. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι οι σήραγγές της βρίσκονταν κάτω από τις συγκεκριμένες τοποθεσίες που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών. 

Για να καταστρέψουν τις σήραγγες στο έδαφος, τα ισραηλινά στρατεύματα θα χρειαστεί να βρουν εισόδους που συχνά είναι κρυμμένες στα υπόγεια των κτιρίων και οδηγούν σε σήραγγες με επένδυση από σκυρόδεμα.


Μετά την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία το 2007 και την απόφαση του Ισραήλ να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα, ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων λαθρεμπορίου αναπτύχθηκε κάτω από τα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη του αποκλεισμού και επιτρέπουν την εισαγωγή μεγάλης ποικιλίας αγαθών, από όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι δομικά υλικά και καύσιμα. 

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν κάνει εκτεταμένες προσπάθειες για να καταστρέψουν αυτές τις διαδρομές λαθρεμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης θαλασσινού νερού για να πλημμυρίσει το δίκτυο και να καταρρεύσει πολλές από τις σήραγγες. Ωστόσο, ορισμένες σήραγγες λαθρεμπορίου πιστεύεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν.


Ενας από τους κινδύνους για την είσοδο στις σήραγγες είναι ότι η Χαμάς έχει παγιδεύσει τις εισόδους με εκρηκτικά, λένε οι ειδικοί. «Τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι οι Ισραηλινοί μπήκαν στις σήραγγες, απλώς θα πατήσουν το κουμπί και όλο αυτό θα μπορούσε να καταρρεύσει πάνω στους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Αρόν Μπρέγκμαν, ανώτερος καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου που ειδικεύεται στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν ολόκληρο το δίκτυο σήραγγας. «Είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει νόημα να το αποσυναρμολογήσουμε όλο», είπε ο δρ Μπρέγκμαν. Αντίθετα, θα επικεντρωθούν στο μπλοκάρισμα των εισόδων, πιθανότατα με αεροπορικές επιδρομές ή ζητώντας από τους μηχανικούς του στρατού να τις καταστρέψουν με εκρηκτικά.


Σχετικές αναρτήσεις:
Ο χάρτης του Ισραήλ για τα τούνελ της Χαμάς
Ισραηλινός στόχος: Οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου