1 Μαρτίου 2015

Προειδοποιήσεις Σόιμπλε μέσα από την Bild

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από τα οποία δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις στέλνει σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, μόνον τότε θα λάβει την προβλεπόμενη βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επαναλαμβάνοντας ότι το λόγο έχει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σε ερώτηση της Bild εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «ο έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό», ενώ αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις. Πρέπει ωστόσο να δίνεται χρόνος σε μια νέα κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», όπως λέει. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια». 

Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλουμε το Grexit. Eίμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα». 

Πηγή: Deutsche Welle 01.03.2015 
περισσότερα στο http://dw.de/p/1EjRm 

Συνεντεύξεις Σόιμπλε σε τηλεόραση ARD και ZDF

Σε δυο ακόμη συνεντεύξεις που παραχώρησε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόσο στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, όσο και στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, κάλεσε την Ελλάδα, γιατί "είναι προς το δικό της συμφέρον", να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον. 

«Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες» τόνισε.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή του, θα της έλεγε: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών κ.ο.κ.». Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, όπως είπε στη συνέχεια, τον αφήνει άφωνο, «γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».

Παράλληλα προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή στην ΕΚΤ έγκαιρα, τότε "θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός".

Πηγή: 
www.naftemporiki.gr 
περισσότερα στο: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/921588/soimple-pistotiko-gegonos-ean-den-ginei-i-proti-apopliromi-stin-ekt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου