16 Ιουνίου 2024

Τα 5 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι ετοιμοθάνατοι

Στο τέλος της ζωής τους, οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται τα πράγματα που θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικά. Πολλοί εύχονται να είχαν εκφράσει περισσότερο την αγάπη και τη συγχώρεσή τους. Άλλοι θέλουν με τα τελευταία τους λόγια να δείξουν την ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους της ζωής τους, όπως είπε ο ογκολόγος Siddhartha Mukherjee μιλώντας σε φοιτητές στο University of Pennsylvania.

Άλλοι μετανιώνουν γιατί δεν έκαναν αρκετά για τον εαυτό τους, σύμφωνα με την Bronnie Ware, συγγραφέα του βιβλίου «The Top Five Regrets of the Dying», που εργαζόταν στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας. Επί οκτώ χρόνια, η Ware φρόντιζε άτομα που πάλευαν με σοβαρές ασθένειες, πολλές εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Από τη θέση της αυτή, παρατήρησε τις ενοχές και τη μεταμέλεια που πολλοί εξέφραζαν πριν πεθάνουν και θεώρησε πως αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο μάθημα για τους ανθρώπους, σημειώνει το CNBC.

Στο βιβλίο της έχει συγκεντρώσει τις πέντε φράσεις που άκουγε πιο συχνά:

– Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω όπως ήθελα και όχι όπως περίμεναν οι άλλοι.

– Μακάρι να μην δούλευα τόσο σκληρά.

– Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

– Μακάρι να μην είχα χάσει επαφή με τους φίλους μου.

– Μακάρι να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος.

Η πρώτη φράση είναι αυτή που η Ware άκουγε πιο συχνά από όλες.

Η παγίδα της σκληρής δουλειάς

Όταν κάποιος βάζει την δουλειά του πάνω από όλα τα άλλα, είναι πιο δύσκολο να διατηρήσει τις σχέσεις και την ψυχική υγεία του. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, το έμαθε με τον δύσκολο τρόπο, όπως παραδέχθηκε πέρυσι σε μία ομιλία του στο Northern Arizona University.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Και πίστευα ότι οι άνθρωποι με τους οποίους δούλευα έπρεπε να κάνουν το ίδιο», παραδέχθηκε. Όπως είπε, δεν κατάλαβε ότι «υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή από το να δουλεύεις», παρά μόνο όταν έγινε πατέρας.

«Μην αργήσετε όσο εγώ για να πάρετε αυτό το μάθημα. Αφιερώστε χρόνο για να καλλιεργήσετε σχέσεις. Για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Και για να συνέλθετε από τις ήττες σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν το χρειάζεστε. Να είστε μαλακοί με τους ανθρώπους γύρω σας, όταν το χρειάζονται» είπε.

Πηγή: Moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου