1 Ιουνίου 2024

Τζο Μπάιντεν: Σχέδιο τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα

Ενα σχέδιο ειρήνευσης στη Γάζα που χωρίζεται σε τρεις φάσεις παρουσίασε χθες σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν καθώς ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα μαίνεται εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το σχέδιο έχει προταθεί από το Ισραήλ και αποτελεί μια «ολοκληρωμένη νέα πρόταση», η οποία διαβιβάστηκε μέσω Κατάρ στη Χαμάς. Ο ίδιος είπε πως η πρόταση αυτή αποτελεί «ευκαιρία» για τη Χαμάς ώστε να την αποδεχθεί, αν πραγματικά επιθυμεί κατάπαυση του πυρός.

Η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει:
  • Μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός».
  • Την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας».
  • Την απελευθέρωση αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών. Αυτό θα γίνει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Οι Παλαιστίνιοι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, η ανθρωπιστική βοήθεια που θα μπαίνει στη Γάζα κάθε μέρα θα ανέρχεται σε «600 φορτηγά τη μέρα». 

Για το πέρασμα από την πρώτη στη δεύτερη φάση ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι χρειάζεται ακόμα διαπραγμάτευση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των έξι εβδομάδων, οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ θα συνεχιστούν. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου.

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων ενώ η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «οριστική παύση των εχθροπραξιών». Επιπλέον, προβλέπεται η πλήρης απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας.

Η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει ένα «μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης» της Γάζας, που θα περιλαμβάνει αμερικανική και διεθνή βοήθεια με σκοπό το χτίσιμο κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων.

Η Χαμάς «βλέπει θετικά» το σχέδιο

H Χαμάς χαρακτήρισε «θετικό» τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρετίστηκε σήμερα από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως «αχτίδα ελπίδας», έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου.

«Η Χαμάς βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (…) στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

«Αχτίδα ελπίδας»

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να «αδράξουν την ευκαιρία» που παρουσιάζεται, ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Η πρόταση είναι «ρεαλιστική» και προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου και «των δεινών των αμάχων στη Γάζα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου