28 Ιουνίου 2024

Ντιμπέιτ ΗΠΑ: Απογοήτευσε ο Μπάιντεν

Ο 
Μπάιντεν μπέρδευε τα λόγια του, παρά την εντατική προετοιμασία ημερών, πανικός στους Δημοκρατικούς.
 Ο Τραμπ εμφανίστηκε με αέρα νικητή. ΄Ενα ντιμπέιτ χωρίς κοινό, με δύο αντιπάλους που δεν έδωσαν τα χέρια. 
Από τη Deutsche Welle:

Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του νυν και του τέως προέδρου των ΗΠΑ για τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενίσχυσε τις αμφιβολίες για το πόσο είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του για άλλη μία τετραετία. Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης ανταλλαγής επιχειρημάτων η εμφάνισή του δεν ήταν μόνο άνευρη, αλλά και μια δοκιμασία. Σε πολλά σημεία μιλούσε με χαμηλή φωνή και βραχνιασμένα και ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη σκέψη του ισχυρότερου ανθρώπου στον κόσμο. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος φρόντισε να ενημερώσει πριν το ντιμπέιτ ότι «ο Μπάιντεν ήταν κρυωμένος, αλλά το τεστ κορωνοϊού βγήκε αρνητικό». Η εμφάνισή του επισκιάστηκε από τον επιθετικό τρόπο που λανσαρίστηκε ο Τραμπ, με τοποθετήσεις που απείχαν εμφανώς από την αλήθεια.

«Δεν μπορεί να χτυπήσει μια μπάλα γκολφ»

Ένα διαρκές θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, η προχωρημένη ηλικία και των δύο πολιτικών, τέθηκε και ως ερώτημα από τους δημοσιογράφους. «Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, πέρασα τη μισή μου καριέρα στο να δέχομαι κριτική, όντας ο νεότερος άνθρωπος στην πολιτική» απάντησε ο Μπάιντεν. «Ήμουν ο δεύτερος νεότερος άνθρωπος που εξελέγη ποτέ στη Γερουσία των ΗΠΑ. Και τώρα είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός». 

Ο Τραμπ άρπαξε την ευκαιρία για να μιλήσει για το …γκολφ. «Με προκάλεσε σε αγώνα γκολφ» είπε. «Δεν μπορεί να χτυπήσει μια μπάλα ούτε 50 μέτρα. Αισθάνομαι ότι είμαι σε τόσο καλή φόρμα όσο ήμουν πριν από 25, 30 χρόνια. Αισθάνομαι πολύ καλά. Αισθάνομαι το ίδιο. Έκανα και 2 IQ τεστ. Και ξέρετε κάτι; Όχι μόνο τα πήγα καλά, αλλά αρίστευσα».

Ο Μπάιντεν είχε προετοιμαστεί εντατικά για το ντιμπέιτ κι αυτό φάνηκε από τις προκατασκευασμένες απαντήσεις του. Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκε να ακυρώσει όλα τα ραντεβού του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την εμφάνισή του για να χτυπήσει επί του προσωπικού τον αντίπαλό του, αλλά όλες σχεδόν οι επιθέσεις δεν βρήκαν τον στόχο, γιατί σκόνταφτε σε πολλά σημεία, κοιτούσε πολλές φορές στο κενό και είχε το στόμα του ανοιχτό. Ακόμη και στο θέμα των δοσοληψιών του αντιπάλου του με τη Δικαιοσύνη ή των αμβλώσεων που ίσως να κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα σε κρίσιμες πολιτείες, δεν μπόρεσε να κερδίσει πόντους. 

Οι παρουσιαστές έθεσαν μια σειρά από θέματα, όπως η οικονομική πολιτική, το μεταναστευτικό, αλλά και οι πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία.

«Είναι πολλά τα λεφτά για την Ουκρανία» 

«Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει» είπε ο Τραμπ, «αν είχαμε έναν ηγέτη. Έδωσε 200 δις δολάρια ή και περισσότερα στην Ουκρανία, είναι πολλά χρήματα. Κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι σε αυτήν τη χώρα, φεύγει με 60 δις δολάρια. Είναι ο μεγαλύτερος πωλητής. Δεν θέλω να τον χτυπήσω, απλά λέω ότι είναι πολλά τα χρήματα που ξοδεύουμε σε αυτόν τον πόλεμο και θα πρέπει να τα ξοδεύουμε, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ». 

Για τον πόλεμο στη Γάζα ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι τάσσεται στο πλευρό των Παλαιστινίων. «Έχει γίνει Παλαιστίνιος, αλλά δεν τους αρέσει γιατί είναι ένας πολύ κακός Παλαιστίνιος, ένας αδύναμος. Ο Μπάιντεν αρνείται να βοηθήσει το Ισραήλ για να τελειώσει τη δουλειά». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ότι έχει το ήθος ενός «αγροίκου». 

Η εμφάνιση Μπάιντεν προκάλεσε εκδηλώσεις απογοήτευσης τόσο από τις τάξεις των Δημοκρατικών όσο και μεταξύ των υποστηρικτών του. Η Κέιτ Μπέντιγκφιλντ, πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του, έκανε λόγο για μια «πραγματικά απογοητευτική εμφάνιση». Μάλιστα στους Δημοκρατικούς, που πανικοβλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από την ασθενική εμφάνιση Μπάιντεν, κυκλοφορεί η σκέψη μήπως θα πρέπει να αλλάξουν προεδρικό υποψήφιο. Αντίθετα, το στρατόπεδο του Τραμπ αισθάνεται δικαιωμένο. Το επόμενο ντιμπέιτ, ίσως και το τελευταίο, προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου