1 Ιουλίου 2024

Γαλλία: «Μπρα ντε φερ» Ακροδεξιάς-Κεντροαριστεράς

Η Εθνική Συσπείρωση της Ακροδεξιάς είναι ο μεγάλος νικητής του α' γύρου των βουλευτικών στη Γαλλία. Άνοδος για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συντριβή για τον συνασπισμό του Μακρόν. 
Πληθαίνουν οι φωνές για «δημοκρατικό μέτωπο». 
«Λύκος με προβιά» η Λεπέν. Από τη Deutsche Welle:

Η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Ακροδεξιάς είναι ο μεγάλος νικητής κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Συγκέντρωσε το 33,4% των ψήφων και ήδη 39 εκλεγμένους βουλευτές, ανάμεσά τους και η Μαρίν Λεπέν. Η Ένωση της Αριστεράς με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) σημείωσε σταθερή άνοδο με 27,98% των ψήφων και 32 εκλεγμένους βουλευτές. Ο προεδρικός συνασπισμός «Ensemble» υπέστη βαριά ήττα με 20,76% των ψήφων και 2 εκλεγμένους βουλευτές.

Ζαλισμένη σαν ύστερα από άγριο μεθύσι ξύπνησε σήμερα η πλειονότητα των Γάλλων, σε αντιπαράθεση με το υπόλοιπο 1/3 που γιορτάζει τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης για το 33,4 % των ψήφων που συγκέντρωσε. Πρωτοφανής νίκη της Ακροδεξιάς, χωρίς «αξία δημοψηφίσματος» όμως, όπως βιάζονται να πουν ορισμένοι, αφού παραμένουν τα υπόλοιπα 2/3 του πληθυσμού.


Πληθαίνουν οι φωνές για «δημοκρατικό μέτωπο»

Το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς έφθασε το 28%, αναδείχθηκε ως ο κύριος αντίπαλος και δραστηριοποιείται από χθες βράδυ, για να προσελκύσει τους «Μακρονικούς» και τους χαμένους του πρώτου γύρου. Να πείσει ότι «Ναι, είναι δυνατόν να ανυψωθεί και πάλι ένα δημοκρατικό φράγμα, για να μην περάσει η Ακροδεξιά». Ένα «δημοκρατικό μέτωπο» όπως κατά τον δεύτερο γύρο του 2002, με Ζακ Σιράκ και πατέρα Λεπέν. Χάρη στο τότε δημοκρατικό μέτωπο, όλοι οι αριστεροί ψήφισαν «κλείνοντας τη μύτη», ως έλεγαν, για να μην περάσει ο Λεπέν. Ο Ζακ Σιράκ κέρδισε τελικά με ένα πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα ποσοστό, άνω του 80%. Δυστυχώς, μετά το τέλος της θητείας του, το ίδιο υψηλό ήταν το ποσοστό των δυσαρεστημένων που είχαν πιστέψει στις υποσχέσεις.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, η Ακροδεξιά της Λεπέν δεν τρομάζει όπως τότε, και έχουν λιγοστέψει όσοι πιστεύουν ακόμα σε «δημοκρατικό μέτωπο». Παραμένουν όμως και αυτοί που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα όπλα. Ήταν αυτοί που γύρω στις 8 χθες βράδυ συγκεντρώθηκαν με μαχητικά σλόγκαν στιλ «No Pasaran!» στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της νότιας Γαλλίας. Έχουν μία εβδομάδα για να καταλήξουν σε στρατηγικές και υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο.

Από τη χθεσινή μαζική διαδήλωση κατά της Εθνικής Συσπείρωσης στο Παρίσι

«Λύκος με προβιά» η Λεπέν

Όσο περνάει η μέρα, πληθαίνουν πάντως οι πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και την επόμενη μέρα, μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου. «Η Γαλλία βρίσκεται τώρα ενώπιον των εξής δύο επιλογών: απόλυτη πλειοψηφία της Εθνικής Συσπείρωσης ή ακυβερνησία. Η χώρα είναι διχασμένη μεταξύ ακροδεξιάς και ακροαριστεράς, το κέντρο αποτελεί μειοψηφία» αναφέρει ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η Λεπέν μπόρεσε να διατηρήσει τα τελευταία χρόνια τους ψηφοφόρους της με μια ψευδοαστική τροχιά που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Αν όμως κανείς αναλύσει με περισσότερη προσοχή τους στόχους της, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν λύκο με προβιά» αναφέρει στην Süddeutsche Zeitung ο Μίχαελ Λινκ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων. «Ο Μακρόν τζόγαρε και κέρδισε μόλις έξι μονάδες πάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πλέον ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του δεν θα εκπροσωπηθούν καν σε πολλές εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο των εκλογών» παρατηρεί μεταξύ άλλων.

Πιο αισιόδοξος στις εκτιμήσεις του εμφανίζεται ο Άντον Χόφραϊτερ, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τους Πρασίνους, ο οποίος, όπως λέει, περίμενε ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα. «Ελπίζω ότι θα εμποδιστεί μια συμμετοχή της Εθνικής Συσπείρωσης στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ακόμη κι αν η Λεπέν εμφανίζεται μετριοπαθής, μόλις ανέλθει στην εξουσία θα ακολουθήσει ακροδεξιές πολιτικές. Τα ακροδεξιά κόμματα δεν απογοητεύονται. Αυτός ακριβώς θα ήταν ο κίνδυνος για την Ευρώπη. Ενόψει μεγάλων προκλήσεων, η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και να μην υποκύψει σε εθνικιστικές έριδες».

Πηγή: 
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου