6 Ιουλίου 2024

Ο πολιτικός κίνδυνος στις δυο πλευρές του Ατλαντικού θολώνει το επενδυτικό κλίμα

Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθαν οι διεθνείς αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ενσωματωμένη την προσδοκία μία ταχείας μείωσης των επιτοκίων, η οποία εμφανίζεται να καθυστερεί.

Στις αρχές του 2024 οι αγορές ανέμεναν τουλάχιστον έξι μειώσεις των επιτοκίων της Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η καθεμία. Έκτοτε η τιμολόγηση της αγοράς έχει προσαρμοστεί ώστε να αναμένει δύο μειώσεις, μία τον Σεπτέμβριο και άλλη μία πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου ανέφεραν μόνο μία.

Την ίδια ώρα η πολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται στο προσκήνιο, με τις γαλλικές εκλογές, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα των αγορών μετοχών θα αυξηθεί, καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Μια νίκη Τραμπ ή αλλιώς το "Trump II", θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ, εκτιμά η γερμανική τράπεζα Berenberg. Όπως και πριν, περισσότερος προστατευτισμός και ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα έβλαπτε τις μικρότερες και πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές ευρωπαϊκές οικονομίες περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσε να συνεπάγεται η νίκη Τραμπ για την Ευρώπη θα μπορούσαν να θολώσουν το επενδυτικό κλίμα προς την περιοχή ακόμη και μήνες πριν από τις εκλογές.

Καλοκαιρινές καταιγίδες στις αγορές βλέπουν η Goldman Sachs και η JP Morgan. Για τον κίνδυνο απογοητεύσεων στις αγορές προειδοποιεί η JP Morgan, καθώς όπως εξηγεί, σε αντίθεση με τις αρχές του έτους, όταν οι μετοχές ευνοούνταν από την οικονομική δραστηριότητα και την προσδοκία πολλαπλών μειώσεων επιτοκίων από τη Fed, τώρα, η σχέση ανάπτυξης/νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επιδεινωθεί.

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου σηματοδοτεί το τέλος ενός πολύ ισχυρού ράλι στα risk assets που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και οδήγησε τις παγκόσμιες μετοχές περίπου 30% υψηλότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Στο δεύτερο εξάμηνο οι κίνδυνοι για τους κατόχους μετοχών αυξάνονται. Οι αυξημένες αποτιμήσεις, η αυξημένη εστίαση στον πολιτικό κίνδυνο, η εξασθένιση της αισιοδοξίας για τα επιτόκια, η επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης και η υπερβολική αισιοδοξία για την κερδοφορία των εισηγμένων, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

O κίνδυνος για μία νέα κρίση του ευρώ αυξάνεται, σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο του Reuters, Hugo Dixon, ο οποίος εστιάζει στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η γαλλική και η ιταλική οικονομία. Μία αδυναμία διόρθωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην Ευρωζώνη, όπως συνέβη την περασμένη 10ετία . Η Γαλλία και η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερες οικονομίες από την Ελλάδα και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου