7 Φεβρουαρίου 2012

Citi: 50% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Σε δυσμενείς για την Ελλάδα εκτιμήσεις, σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, προβαίνει η Citi, θεωρώντας ότι η διάθεση των Ευρωπαίων δανειστών για την ενίσχυση της Ελλάδας έχει πλέον μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθεί αναδημοσίευση
του σχετικού άρθρου, από το euro2day όπου και δημοσιεύτηκε στις 6.2.2012.


Citi: 50% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Στο 50% ανέβασε τη Δευτέρα η Citi την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, μεταδίδει η WSJ. Ο αμερικανικός όμιλος που προηγουμένως εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μεταξύ 25%-30% αναθεωρεί προς τα πάνω το συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση με τίτλο "Global Economics View" που υπογράφουν οι Willem Buiter και Ebrahim Rahbari.

«Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούμε πως η διάθεση των ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν να προσφέρουν ενίσχυση στην Ελλάδα, παρά το ότι η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος, έχει μειωθεί σημαντικά»,σημειώνουν.

Οι δυο αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ θα είναι «περιορισμένες» καθώς οι πολιτικοί θα δράσουν προκειμένου να προστατεύσουν άλλες αδύναμες χώρες από την εξάπλωση της κρίσης που θα προκαλέσει η απροσδόκητη έξοδος της Ελλάδας.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει με «οργανωμένο» τρόπο και ότι τελικά η ΕΚΤ θα καταλήξει να αναδιαρθρώσει τους ελληνικούς τίτλους που έχει στην κατοχή της.

«Εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει μια οργανωμένη αλλά καταναγκαστική αναδιάρθρωση στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές αλλά και τον επίσημο τομέα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την εμπλοκή της ΕΚΤ».

Έτσι, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όταν θα λήγει το ομόλογο στις 20 Μαρτίου (για το οποίο υπάρχει δυνατότητα χρονικής επέκτασης της πληρωμής για επτά ημέρες).

Οι ίδιοι, σημειώνουν τέλος ότι για να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να πετύχει ένα «μίνιμουμ» συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που προγράμματος προσαρμογής ή να παραχωρήσει προσωρινά αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. 


__________________
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου