27 Φεβρουαρίου 2012

Σε Ιρλανδία και Ελλάδα οι καλύτερες προοπτικές της Ευρώπης Μια παλιά (αρκετά προ της κρίσης) εκτίμηση.

«Σε Ιρλανδία και Ελλάδα οι καλύτερες προοπτικές της Ευρώπης» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της BARRON’S τον Απρίλιο 2003 (από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ της 15.4.2003). Ακολουθεί φυσικά και τεκμηριωμένη ανάλυση.

Πως αλλάξαν απο τότε οι καιροί και ακριβώς αυτές οι χώρες, ήταν οι δυο πρώτες στην ευρωζώνη, που λίγα χρόνια αργότερα, αντιμετώπισαν το φάσμα της χρεοκοπίας και προσέφυγαν στη «βοήθεια» της Τρόικας. Τι ειρωνεία!


Συγκεκριμένα στο σχετικό άρθρο ο Vito J. Racanelli, μεταξύ άλλων, γράφει:

Για να βρουν ανάπτυξη στην ευρωζώνη οι επενδυτές θα πρέπει να φτάσουν σε γεωγραφικά «άκρα» και για την ακρίβεια στην Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αν και η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε αυτά τα δυο σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου, προχωρεί ωστόσο με ρυθμούς που άλλες οικονομίες θα ζήλευαν: στην Ιρλανδία προβλέπεται ανάπτυξη 3,3% φέτος και στην Ελλάδα 3,6%.

Μια υγιής ανάπτυξη αυτού του επιπέδου θα πρέπει να τροφοδοτήσει τα επιχειρηματικά κέρδη και, κατ΄ επέκταση, τις τιμές των εγχώριων μετοχών. Το μειονέκτειμα, τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη «μεγάλων» μετοχών με πλούσια ρευστότητα.

Υπάρχουν όμως και σαφή πλεονεκτήματα. Οι ιρλανδικές μετοχές κινούνται με μέσο Ρ/Ε μικρότερο του 11 και έχουν απόδοση 4%. Οι ιρλανδικές τράπεζες, για παράδειγμα, έχουν δείξει μεγάλη σωφροσύνη, καθώς λιγότερο από 5% των δανείων τους κατευθύνθηκαν σε αμφιλεγόμενες τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογικές εταιρείες.

Στη συνέχεια στο άρθρο γίνεται θετική αναφορά στην τράπεζα της Ιρλανδίας “Anglo Irish Bank”... και συνεχίζει:

Στο άλλο άκρο της Ευρώπης (στην Ελλάδα), η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone Panafon, την οποία κατέχει κατά 63% η Vodafone, είναι μια άλλη ευνοούμενη μετοχή του Holzer.
Στη συνέχεια αναφέρεται στις θετικές προοπτικές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τα ανοδικά περιθώρια της Panafon.


Σημείωση: η Barron’s είναι Αμερικάνικη εβδομαδιαία επιθεώρηση. Από τις εγκυρότερες πηγές πληροφόρησης των επενδυτών όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.
_________
Πηγή:
Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ της 15.4.2003 που κατ’ αποκλειστικότητα διαθέτει σχετική σελίδα για δημοσιεύματα της BARRON’S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου