15 Φεβρουαρίου 2012

Πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης προς την Ελλάδα

Τα επαναλαμβανόμενα αυξανόμενα τραγικά επεισόδια στην Αθήνα φαίνεται πως δεν αφήνουν ανεπηρρέαστους τους Ευρωπαίους. Οι φωνές κατά του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται η Τρόικα την περίπτωση της Ελλάδας ολοένα αυξάνονται και μάλιστα προτείνονται και εναλλακτικά μέτρα:

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου στη Γαλλία (και προηγούμενος με διψήφιο ποσοστό έναντι του Σαρκοζί αυτή τη στιγμή) υποστηρίζει την έκδοση Ευρωομολόγων, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να ανταπεξέλθει και θέτει θέμα έλλειψης δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Ο Χάνες Σβόμποντα, Αυστριακός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Σοσιαλιστών, παρομοίασε την Τρόικα με "Αρπακτικά όντα" και μαζί με άλλους ευρωβουλευτές θέτουν θέμα νομιμοποίησης της Τρόικας, η οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν λίγες ημέρες είχε στείλει σχετική επιστολή στους κυρίους Μπαρόζο και Ρεν. 

Τονίζει βεβαίως επίσης, πως οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να πάψουν να καθυστερούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και γενικά των παρόμοιων μεταρυθμίσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Προτείνει να στείλουν οι Σοσιαλιστές τη δική τους Τρόικα, ώστε να προωθήσει εναλλακτικά μέτρα στην Ελλάδα.

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Rheinische Post" ζητεί να δωθεί επιγόντως στην Ελλάδα ένα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων κυρίως στην ηλιακή ενέργεια και τα έργα υποδομής, παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας, "διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα [...] αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις που θα δώσουν στον πληθυσμό μια πραγματική προοπτική για το μέλλον".

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ηγέτης των πράσινων στην Ευρωβουλή, χαρακτήρισε τη στάση της Τρόικας ως ανεύθυνη και εγκληματική. Σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως "Επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια υπό-ανάπτυξη που κανένας δεν μπορεί να ζήσει".


Στις 15 Φεβρουαρίου δήλωσε στην Ευρωβουλή ""Οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου [...] Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους". Αναφερόμενος στη λεηλασία των χρημάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, "με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται".

Ο Ζόζεφ Ντόλ, πρόεδρος των Συντηρητικών στην Ευρωβουλή τόνισε πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πως "δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους (ελληνικούς) μισθούς, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ'ευθείαν στον τοίχο".

Ο Αλεξάντερ Λάμσντορφ, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, τονίζει πως απαιτείται ένα σχέδιο Μάρσαλ (ανάπτυξης) για την Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στη χώρα μας είναι δραματική.

Η Μαριλένα Κοππά, επικεφαλής του πασοκ στην Ευρωβουλή, τόνισε ότι "η τρόικα αγνοεί συστηματικά ότι σειρά μελετών αποδεικνύουν ότι το κόστος εργασίας και η ανταγωνιστικότητα είναι δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους μεγέθη στην Ελλάδα σήμερα, βουλιάζοντας σε περαιτέρω ύφεση την ελληνική οικονομία".

Η Brigitta Jonsdottir, μέλος του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, διοργανώνει συμβολική κίνηση συμπαράστασης στους Έλληνες, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Ακούστε τη συνέντευξή της στο παρακάτω βίντεο του youtube:

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, κατηγορεί για υποκρισία τους ισχυρούς της Ευρώπης: 


"Οι Έλληνες φταίνε. Αυτή είναι η επωδός στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. (…) Η επωδός αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον επιτρέπει να σέρνουν τους Έλληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει. Σας δώσαμε τόσες ευκαιρίες, επιμένει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο αυτό το μήνυμα είναι λάθος, για να μην πούμε υποκριτικό. Από τη μία πλευρά η "σωτηρία" αποτυγχάνει τους τελευταίους μήνες λόγω της παράλογης πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης. Από την άλλη, η υπόθεση δεν ‘κολλάει’ μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, τη Χάγη και το Ελσίνκι. Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία –οι τελευταίες χώρες με τριπλό Α- αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους για τη στήριξη της Ελλάδας"

ΠΗΓΕΣ: skai.gr, naftemporiki.gr, flashnews.gr, youtube.com, dw.de

4 σχόλια:

  1. Γενικά διαβάζοντας ξένα blog και ιστοσελίδες, παρατηρώ ότι όσοι έχουν επιχειρήματα συμπαραστέκονται σε αυτά που περνάνε οι Έλληνες αυτή τη στιγμή.

    Υπάρχει ακόμη γενικά η παραδοχή ότι τα media και οι κυβερνήσεις είναι που διαστρεβλώνουν αρνητικά τις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών.

    Παρεμπιπτόντως υπάρχει μια δημοσκόπιση στο cnn, με θέμα αν η Ευρώπη είναι πολύ σκληρή με την Ελλάδα και το αποτέλεσμα μέχρι πρότινος ήταν 56% ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μάρτιν Σούλτς θα έρθει στις 28 Φεβρουαρίου να μιλήσει στην ελληνική βουλή

    http://www.skai.gr/news/politics/article/194740/omilia-tou-martin-soults-stin-elliniki-vouli/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 18 Φεβρουαρίου διοργανώνονται σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, μπροστά από τις ελληνικές πρεσβείες συνήθως, διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, με σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες"

    http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/114272/stis-18-fevroyarioy--eimaste-oloi-ellines

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν φτάνουν αν δεν υπάρξει και από τους Έλληνες μια σοβαρή ρεαλιστική αντιπρόταση με αναπτυξιακό σκέλος, που όλοι να της διεκδικήσουμε με συνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή