1 Φεβρουαρίου 2012

ACTA - Μετά το SOPA, ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για το διαδίκτυο και την ελευθερία λόγου

Το διαδίκτυο και κατ' επέκταση η ελευθερία λόγου, δέχονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια επιθέσεις από μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων (κυρίως κινηματογραφικών και μουσικών στούντιο). Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πειρατείας, πιέζουν τις πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο να εγκρίνουν νομοσχέδια που θα τους παρέχουν αλόγιστη και αδιάκριτη εξουσία να λογοκρίνουν το διαδίκτυο (για αρχή). 


Οι εμπειρογνώμονες και οι καλλιτέχνες ανά τον κόσμο μάλιστα συμφωνούν*, πως η πειρατεία δε θα πληγεί ιδιαίτερα από αυτά και σε συνδυασμό με τη μυστικότητα που εξετάζονται τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, διαφαίνεται πως ο σκοπός των πολυεθνικών αυτών επιχειρήσεων είναι αποκλειστικά η αύξηση της εξουσίας / δύναμής τους σε βάρος όλων μας.



* Διαβάστε σχετικά και τα παρακάτω:
Ανοιχτή επιστολή διάσημων καλλιτεχνών - Γιατί το SOPA θα κάνει χειρότερα τα πράγματα
Mashable.com - Γιατί το SOPA δε θα σταματήσει την πραγματική πειρατεία
Πανεπιστήμιο Οικονομικών Washington (Olin) - Γιατί το SOPA δε θα σταματήσει την πειρατεία




Ακολουθεί ένα σύντομο video που με απλά λόγια 
εξηγεί το ACTA και γιατί είναι επικίνδυνο:







Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε 
λίγο πιο αναλυτικά και με παραδείγματα
 τι θα συμβεί αν το ACTA γίνει πραγματικότητα






Τα πιο γνωστά νομοσχέδια, τα SOPA (βλ. σχετικό άρθρο μας) και PIPA, ουσιαστικά απέτυχαν, επειδή το ευρύ κοινό πληροφορήθηκε έγκαιρα για αυτά. Σκοπός των πολυεθνικών ήταν φυσικά να εγκριθούν κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να μην υπάρχει λαϊκή πίεση προς τους πολιτικούς που θα τα ψηφίσουν. 


Με τον ίδιο λοιπόν - ύπουλο και κρυφό - τρόπο, προωθείται και ήδη έχει υπογραφεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το λεγόμενο ACTA ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement").


Ως μέρος της προσπάθειάς μας να πληροφορήσουμε τον κόσμο για ακόμη μία σημαντική απειλή για το διαδίκτυο και την ελευθερία λόγου γενικότερα, προτρέπουμε όλους σας να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stopacta.info και μεταφράζουμε στα ελληνικά τα σημαντικότερα σημεία του.




Το μήνυμα των anonymous 
εξηγεί τα ψιλά γράμματα του ACTA:






Η αντίδραση του Rupert Murdoch στην απόρριψη του
SOPA από τον Obama και σχολιασμός


Καλό είναι να σημειώσουμε πως δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υπέρ της πειρατείας, αλλά υπάρχουν επίσης πολύ λογικότερα εναλλακτικά σχέδια, όπως το OPEN Act (διαβάστε το και κρίνεται οι ίδιοι γιατί οι πολυεθνικές που υποστηρίζουν τα SOPA,PIPA και ACTA δεν αρκούνται σε αυτό..)


Τι είναι το ACTA?

To ACTA είναι μια διεθνής εμπορική συμφωνία την οποία διαπραγματεύονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Μεξικό, Μαρόκο, Σιγκαπούρη, καθώς και ακόμη μερικές χώρες, σκοπός του οποίου είναι υποτίθεται να επιβάλει τα πνευματικά δικαιώματα και και να εμποδίσει την πώληση προϊόντων "μαϊμού" (εξού και το ακρωνύμιό του).


Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε την τελική μορφή του εδώ.

Το βασικό πρόβλημα με αυτή τη συμφωνία είναι πως όλες οι διαπραγματεύσεις αποκρύπτονται από το ευρύ κοινό και οι κοινωνικές οργανώσεις δεν παρίστανται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι πληροφορίες μέχρι το 2010 στηρίζονταν σε διαρροές, γεγονός που αποδεικνύει την πρόθεση να παραμείνει μυστική και να παραπλανηθεί το ευρύ κοινό. Οι διαπραγματεύσεις για το ACTA ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν το 2010.

Ποιές χώρες έχουν ήδη υπογράψει το ACTA?

Οκτώβριος 2010: Ιαπωνία, ΗΠΑ (οι οποίες και το συνέταξαν), μαζί με τον Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα

Ιανουάριος 2011: Η Ευρωπαϊκή επιτροπή (κομισιόν, υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις) μαζί με μη-εκλεγμένους εκπροσώπους από την Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υπογραφή του ACTA από τις Ευρωπαϊκές χώρες δεν σημαίνει πως η συμφωνία έχει επιτευχθεί, καθώς θα πρέπει να επικηρωθεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία για την αποδοχή ή απόρριψή του θα γίνει τον Ιούνιο του 2012. Διαβάστε πως μπορείτε να βοηθήσετε και ενημερώστε τους πολιτικούς εκπροσώπους σας να ψηφίσουν εναντίων της εφαρμογής του ACTA, ώστε να αφοπλιστεί τουλάχιστον στην Ευρώπη.



Ποιές χώρες ΔΕΝ έχουν υπογράψει το ACTA?


To Μεξικό και η Ελβετία. Και στις δύο χώρες η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη. Η μεξικάνικη γερουσία ψήφισε την μη-δεσμευτική απόρριψή του πέρισυ, καθώς μπήκε σε δημόσια διαβούλευση και βρέθηκε αντι-συνταγματικό στο Μεξικό.

Βοηθήστε να σταματήσουμε το ACTA στην Ευρώπη

Τα δύο πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει, είναι να επικοινωνήσει με μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίο ή να βοηθήσει να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με το ACTA (π.χ. μέσω κοινωνικών δικτύων).

Τρέχουσα κυριότερη δράση: Επικοινωνήστε με τα μέλη της επιτροπής INTA και ζητήστε η έκθεσή τους προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το ACTA να είναι αρνητική, επισημαίνοντας τους τους κινδύνους.

Περισσότερες Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου