28 Φεβρουαρίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 1ο

Σε μία σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks. 

Στο πρώτο μας άρθρο, διαβάστε για τις στενές σχέσεις Αμερικής-Ελλάδας, το ρόλο που σχεδιάζεται να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή και την προτίμηση των αμερικανών προς την Ντόρα Μπακογιάννη:

21/3/2006 - Επιστολή Αμερικανού Πρέσβη στην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • Η Ελλάδα θεωρείται σίγουρος σύμμαχος στο Ιράκ. Η Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν. Οι ελληνικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στην Kabul (ιδίως οι ιατρικές) και θα πρέπει να ανταμοιφθούν, αλλά και να επιδιωχθεί η επέκταση της συμμετοχής τους και εκτός της Kabul. 
  • Παρόλο που ο Καραμανλής έχει εξαγγείλει στην κοινή γνώμη ότι δε θα εμπλακεί η Ελλάδα στο Ιρακ, βοηθά τους Αμερικανούς όσο μπορεί υπό αυτό τον περιορισμό. Υπάρχει ένα στρατόπεδο στη βόρεια Ελλάδα που θα ήταν ιδανικό για να εκπαιδευτούν μικρά γκρουπ Ιρακινών, αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα νομικά εμπόδια πριν γίνει κάτι τέτοιο.
  • Η Ελλάδα έπαιξε ρόλο-κλειδί (χρησιμοποιόντας νομικές προφάσεις) στο να σταματήσει ένα πλοίο που μετέφερε πολεμικό εξοπλισμό προς τη Συρία. Σύντομα θα φροντίσει να επιστραφεί το φορτίο στις ΗΠΑ. Υπάρχει σχέδιο για νομοθεσία που θα επιτρέπει στον αμερικάνικο στρατό να σταματά και να ψάχνει τα πλοία που φέρουν ελληνική σημαία, αλλά θα πρέπει πρώτα να καμφθεί η αντίδραση των ισχυρών πλοιοκτητών.
  • Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσει στη συνεννόηση με τη Χαμάς, καθώς διαθέτει καλές σχέσεις με τους Παλεστίνιους. Η αμερικάνικη πρεσβεία τους έχει αποτρέψει από κάτι τέτοιο, καθώς δε συναύδει με τα αμερικάνικα συμφέροντά.
  • Η Αμερική επιθυμεί και η Ελλάδα συμφωνεί, να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως τόπος προώθησης της δημοκρατίας στα μουσουλμανικά κράτη, καθώς έχει συμβολική σημασία ως χώρα της δημοκρατίας. Η Μπακογιάννη ισχυρίζεται ότι η μεγάλη απορρόφηση μουσουλμάνων από την Ελλάδα είναι επίσης ισχυρό επιχείρημα.
ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΟΣΣΟΒΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • Υπάρχει διάθεση συμφιλίωσης με την Τουρκία και θα πρέπει να προωθηθεί, ώστε να υποστηρίξουν με κοινές δράσεις τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη μέση ανατολή. Στο θέμα του κυπριακού, παρά τις δηλώσεις της στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Καραμανλή εξακολουθεί να στηρίζει το σχέδιο Ανάν. Γενικά οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις δεν υποστηρίξουν την Κύπρο του Παπαδόπουλου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς αυτήν.
  • Στο Κόσσοβο η Ελλάδα προτιμά να δώσει χρόνο στην πολιτική σκηνή ώστε διαμορφωθεί από μόνη της, αλλά θα πρέπει να πιεστεί από την Αμερική, ώστε να πιέσει για ταχύτατη διευθέτηση εντός του έτους.
  • Η Ελλάδα θα πρέπει να κατευθυνθεί και να βοηθηθεί, ώστε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδίως κατά των συμφερόντων της ρωσικής Gazprom.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • Η Μπακογιάννη είναι ευνοϊκή για τα αμερικάνικα συμφέροντα και προσπαθεί να κάνει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα φιλικότερη προς τους Αμερικανούς - γι αυτό και επιζητά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Visa Waiver Programm, κάτι που θα πρέπει η Αμερική να εξετάσει. Δεδομένου ότι για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών κατηγορούνται οι Αμερικανοί, δεν πρόκειται να "κυνηγήσει" το θέμα (το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Καραμανλή). Η Μπακογιάννη έχει τον χαρακτήρα για να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο δυναμικός της χαρακτήρας σε συνδυασμό με την απειρία της στη διπλωματία, την καθιστούν ιδανική επιλογή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
  • Η Μπακογιάννη είναι αντίπαλος του Κώστα Καραμανλή και ο τελευταίος την κρατά σε απόσταση.
ΠΗΓΕΣ: ΣΚΑΪ, wikileaks 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου