7 Φεβρουαρίου 2012

O Paulo Coehlo κάθετα αντίθετος στο SOPA - Σας προσκαλεί να κατεβάσετε πειρατικά όλα του τα βιβ λία!

Με μία δημοσίευση του ο γνωστός συγγραφέας Paulo Coehlo εξηγεί γιατί το SOPA (τη θέση του οποίου έχει πάρει πλέον το πολύ χειρότερο ACTA) είναι επικίνδυνο και πως θα βλάψει τον απλό κόσμο  και τους καλλιτέχνες, προς όφελος ορισμένων μόνο μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. "Όσο περισσότεροι κατεβάσουν πειρατικά τα βιβλία μου, τόσο καλύτερα", δηλώνει. Παρακάτω ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά της εν λόγω δημοσίευσης:

"Στην πρώην Σοβιετική ένωση, στα τέλη της δεκαετίας του 50 και την δεκαετία του 60, πολλά βιβλία που αμφισβητούσαν το πολιτικό σύστημα ξεκίνησαν να διακινούνται μεταξύ των πολιτών σε μιμεογραφική μορφή. Οι συγγραφείς τους ποτέ δεν έβγαλαν ούτε ένα cent από τα δικαιώματά τους. Αντιθέτως, τους κυνήγησαν, τους εκδίκασαν, τα μέσα ενημέρωσης τους κατήγγειλαν και τέλος τους εξόρισαν στα περίφημα Gulags της Σιβηρίας. Παρόλα αυτά εξακολούθησαν να γράφουν.


Γιατί; Επειδή έπρεπε να μοιραστούν όσα ένοιωθαν. Από Ευαγγέλια μέχρι πολιτικές προκυρήξεις, η λογοτεχνία επιτρέπει στις ιδέες να ταξιδεύουν, ακόμη και να αλλάζουν τον κόσμο μας.

Δεν έχω τίποτα εναντίων των ανθρώπων που κερδίζουν χρήματα από τα βιβλία τους. Άλλωστε και εγώ από αυτά ζω.

Αλλά δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Το SOPA θα διασπάσει το Internet. Είναι ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, όχι μόνο για τους Αμερικάνους, αλλά για όλους μας - καθώς η νομοθεσία, αν εγκριθεί, θα επηρρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Και τι γνώμη έχω γι' αυτό; Ως συγγραφέας θα έπρεπε να υπερασπιστώ τα "πνευματικά δικαιώματα", αλλά δεν πρόκειται να το κάνω.

Πειρατές όλου του κόσμου, ενωθείτε και διαμοιράστε όλα τα βιβλία που έχω γράψει!

Οι παλιές καλές ημέρες, όταν κάθε ιδέα είχε και έναν ιδιοκτήτη, έχουν εξαφανιστεί για πάντα. Καταρχήν, επειδή όλοι πλέον ανακυκλώνουν τα ίδια 4 θέματα: Μία ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, ένα ερωτικό τρίγωνο, τον αγώνα για εξουσία ή την ιστορία ενός ταξιδιού. Δεύτερον, επειδή όλοι οι συγγραφείς θέλουν ο κόσμος να διαβάσει όσα γράφουν, είτε σε μία εφημερίδα, είτε σε ένα blog, είτε σε ένα φυλλάδιο, είτε σε έναν τοίχο.

Όσο πιο συχνά ακούμε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, τόσο πιο πιθανό είναι να αγοράσουμε το CD. Το ίδιο ισχύει και στη λογοτεχνία.

Όσο περισσότεροι αποκτήσουν "πειρατικά" ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Αν τους αρέσει η αρχή του, θα αγοράσουν το βιβλίο την επόμενη μέρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό, από το να διαβάζεις ένα τεράστιο βιβλίο στον υπολογιστή σου.

1. Κάποιοι θα με κατηγορήσουν πως είμαι τόσο πλούσιος, που δε με πειράζει να διακινούνται δωρεάν τα βιβλία μου.


Αυτό αληθέυει. Είμαι πλούσιος. Αλλά ήταν η επιθυμία μου για χρήματα που με έκανε συγγραφέα; Όχι. Η οικογένειά μου και οι δάσκαλοί μου, όλοι μου έλεγαν πως δεν υπάρχει μέλλον στη λογοτεχνία. Ξεκίνησα και συνεχίζω να γράφω, επειδή το απολαμβάνω και επειδή δίνει νόημα στη ζωή μου. Αν το κίνητρο ήταν τα χρήματα, θα είχα σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να γράφω και θα γλίτωνα και αρκετές αρνητικές κριτικές.

2. Οι εκδοτικές εταιρείες θα πουν: Οι καλλιτέχνες δε μπορούν να επιβιώσουν αν δεν πληρώνονται.


Το 1999, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά βιβλίο μου στη Ρωσία (με 3.000 αντίτυπα), η χώρα είχε τεράστια έλλειψη σε χαρτί. Τυχαία, ανακάλυψα μια "πειρατική" έκδοση του βιβλίου μου "Ο Αλχημιστής" και τη δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου.
Ένα χρόνο μετά, όταν η έλλειψη χαρτιού τελείωσε, πούλησα 10.000 αντίτυπα της έντυπης έκδοσης. Μέχρι το 2002 είχα πουλήσει 1 εκατομύριο στη Ρωσία και μέχρι σήμερα έχω πουλήσει 12 εκατομύρια.

Ταξιδεύοντας στη Ρωσία με το τρένο, συνάντησα ορισμένους ανθρώπους που μου είπαν πως είχαν ανακαλύψει το βιβλίο μου από αυτή την "πειρατική" έκδοση στην ιστοσελίδα μου.

Πλέον συμμετέχω σε μία ιστοσελίδα που προωθεί "πειρατικές" εκδόσεις των βιβλίων μου, και κατευθύνω τον κόσμο στις ιστοσελίδες P2P (Peer to Peer) όπου μπορούν να τις κατεβάσουν.

Και οι πωλήσεις μου συνεχίζουν να ανεβαίνουν - σχεδόν 140 εκατομύρια αντίτυπα των βιβλίων μου παγκοσμίως.

Όταν φας ένα πορτοκάλι, πας πίσω στο μαγαζί για να αγοράσεις ακόμη ένα. Σε αυτή την περίπτωση έχει νόημα να πληρώσεις επιτόπου. Με ένα αντικείμενο τέχνης όμως δεν αγοράζεις το χαρτί και το μελάνι, τα χρώματα και τον καμβά ή τις μουσικές νότες, αλλά την ιδέα που γεννιέται μέσα από το συνδυασμό τους.

Η "Πειρατεία" μπορεί να λειτουργήσει ως γνωριμία με τη δουλειά ενός καλλιτέχνη. Αν σου αρέσουν οι ιδέες του/της, τότε θα θες να το έχεις στο σπίτι σου. Μια καλή ιδέα, δεν χρειάζεται προστασία.
Όλα τα υπόλοιπα είναι απληστεία ή άγνοια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου