10 Μαρτίου 2012

Επιτυχής ολοκλήρωση του PSI. Οι πρώτες συνέπειες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), που ανήλθε στο 85,8%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, νωρίς το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 177 δισ. ευρώ, έφτασαν τα 152 δισ. ευρώ. Από τους κατόχους των ομολόγων αυτών, το 95% περίπου αποδέχθηκε την ενεργοποίηση των CACs (ρήτρα συλλογικής δράσης) για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων.

Επιπρόσθετα το "κούρεμα" αποδέχτηκαν και κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αφορά ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο (12,3 δισ. ευρώ) ή ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ που είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο (7 δισ. ευρώ).

Λιγο αργότερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αφου σχολίασε θετικά τη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, άσκησε έντονη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν "όχι" στο "κούρεμα" των ομολόγων τους, κάνοντας λόγο για "βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση".  Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) ώστε να κουρευτεί το 100% των ομολόγων (177,5 δισ. ευρώ) που διέπονται από ελληνικό δίκαιο, προσθέτοντας πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή σε ποσοστό 95,7%. Πράγματι, το υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ενέκρινε με Πράξη του την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's). Ετσι το "κούρεμα" μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία που PSI.


Οι πρώτες συνέπειες της επιτυχούς ολοκλήρωσης του PSI ήταν:


  • Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας.
  • Ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που καταλήγει στη μείωσή του κατά περίπου 105 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, με στόχο το χρέος να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ το 2020. 
  • Ενεργοποίηση του νέου πακέτου χρηματοδότησης της χώρας. Το μεσημέρι της Παρασκευής το Eurogroup συνεδριάζοντας μέσω τηλεδιάσκεψης ενέκρινε την αποδέσμευση ενός μέρους του νέου δανείου προς την Ελλάδα, που αφορά άμεσα και αποκλειστικά τη μερική διαγραφή του χρέους της χώρας, ύψους 35,5 δισ. ευρώ. Στις 14 Μαρτίου το Eurogroup θα προσυπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση. 

Υπήρξαν ακόμη και κάποιες αρνητικές αλλά αναμενόμενες εξελίξεις:
  • Η Fitch Ratings υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, σε ΄RD΄ (restrictive default - επιλεκτική χρεοκοπία) από ΄C΄, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την επιβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα προχωρήσει κανονικά. Η εκτιμώμενη ζημιά σε σχέση με τους αρχικούς όρους και συνθήκες των ομολόγων που περιλαμβάνονται στην ανταλλαγή εκτιμάται από τους φορείς της αγοράς να είναι περίπου 74%, προσθέτει η Fitch. 
  • Ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), αποφάσισε ομόφωνα ότι σημειώθηκε Πιστωτικό γεγονός, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). 
  • Λόγω του Πιστωτικού γεγονότος, ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS), τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές. Ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε τη διενέργεια δημοπρασίας για τα CDS στις 19 Μαρτίου. 
Όλες όμως αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, ήταν αναμενόμενες. Δεν είχαν συνεπώς στην ουσία καμιά δυσμενή 
επίπτωση . Όσον αφορά την καθαρή αξία των CDS, που θα πρέπει να αποπληρωθεί, αυτή ανέρχεται περίπου στα 3,25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, άρα είναι απίθανο να αποτελέσει συστημική απειλή. 

___________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου