31 Μαρτίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 7ο

Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks.

Στο 7ο μέρος, διαβάστε για τις ελληνικές σχέσεις με τους ενεργειακούς αντιπάλους Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία, το ΝΑΤΟ και γενικά με τις γειτονικές χώρες, την περίοδο 2005-2006:


2/6/2006 - Συνάντηση Αμερικανού και Αζέριου πρέσβη Mir-Hamza Efendiyev
  • Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν διακόψει κάθε επαφή με τον Αζέριο Πρέσβη, λόγω μίας επίσκεψής του στη Νότια Κύπρο με πτήση από το Μπακού το 2005. Η αμερικάνικη πρεσβεία πιστεύει πως η κίνηση αυτή είναι ένας φθηνός τρόπος για να δείξει η Ελληνική κυβέρνηση το φιλο-κυπριακό της πρόσωπο, αλλά θα πρέπει να αναστρέψει την αρνητική σχέση Αζερμπαϊτζαν-Ελλάδας, αλλιώς η Ελλάδα θα καταλήξει στα χέρια της Gazprom. 

19/4/2006 - Ενημέρωση Αμερικανού πρέσβη προς Ουάσιγκτον, σχετικά με τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Μπακογιάννη και Rice.
  • Παρόλο που από το 1993 έως και την επίσκεψη της Rice το 2006 κανένας αμερικανός γενικός γραμματέας (secretary of state) δεν έχει επισκεφθεί μόνος του την Ελλάδα, η αμερικάνικη πρεσβεία θα επιδιώξει να φανεί η επίσκεψη της Rice ως μία συνεχιζόμενη υποαστήριξη στην Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής των Βαλκανίων και συμμετέχει πολύ ενεργά στην δημοκρατικοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής.
  • Στόχος των αμερικανών είναι η Ελλάδα να παίζει πυροσβεστικό ρόλο στις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου, ώστε να μην απειληθεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. 
  • Η Μπακογιάννη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως σταυροδρόμι ένωσης της Δύσης με το μουσουλμανικό κόσμο. Γι αυτό και πιέζει για την κατασκευή ενός τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ένα. Ίσως να ευθύνεται και για την απόφαση της ελληνικής εκκλησίας να χτίσει το πρώτο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μουσουλμάνοι - κυρίως Αλβανοί, αλλά και ~100.000 προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή.
  • Ο Ελληνικός στρατός θα ηγηθεί του τάγματος της ISAF [1] το 2008. Ο βρετανός στρατηγός πιστεύει πως οι Έλληνες κάνουν καλή δουλειά και θα ήθελε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο, αλλά εκνευρίζεται που αυτό δε μπορεί να γίνει για πολιτικούς λόγους εντός Ελλάδος. 
  • Οι αμερικάνοι εμπιστεύονται τη Μπακογιάννη αρκετά, ώστε να την ενημερώσουν για τα επόμενα βήματα στο Ιρακ και Ιράν.
  • Η Ρωσία προσπαθεί με νύχια και δόντια να πείσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ρωσικό φυσικό αέριο στον Αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και προσφέρει σε αντάλλαγμα ακόμη και γενναία χρηματοδότηση στον Αγωγό Μπουργας-Αλεξανδρούπολη, που είναι μεγάλη επιθυμία της Ελλάδας. Ο αμερικανός διπλωμάτης Bryza έδωσε αρκετές πληροφορίες στην Ελληνική κυβέρνηση και στους μεγάλους Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες του κλάδου, ώστε να αποθαρρύνει την επιλογή της ρωσικής Gazprom.
  • Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι υπερβολικά αντι-αμερικάνικα, ανεύθυνα και χρησιμοποιούν διαρκώς μεθόδους εντυπωσιασμού. Μόνο η ΕΡΤ κάνει προσπάθειες να παρουσιάζει αντικειμενικά τις ειδήσεις.

8/2/2005 - Συνάντηση υπαλλήλου του ΥΠΕΞ με τον ακόλουθο του αμερικανού πρέσβη, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις νατοϊκές δυνάμεις 
  • Η αποστολή ελληνικής ιατρικής ομάδας στο Ιράκ, είχε κοστίσει στην Ελλάδα 6 εκ. ευρώ
  • Οι αμερικανοί είναι σίγουροι πως εν καιρώ, η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις πιέσεις του ΝΑΤΟ και θα στείλει περισσότερες δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς το επιθυμούν απλά δε μπορούν ακόμη για πολιτικούς λόγους. 
21/10/2005 - Προτάσεις αμερικανού πρέσβη για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων 
  • Οι αμερικανοί πρότειναν το άνοιγμα του πρώτου τζαμιού από την τουρκική κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί το είχαν ήδη υποσχεθεί σε κάποιο αραβικό κράτος. 
  • Οι Έλληνες πολιτικοί σκέφτονταν να ανοίξουν το πρώτο τζαμί στην Παιανία, παρόλο που δεν υπήρχε εκεί μουσουλμανική κοινότητα, κάτι που οι αμερικανοί αποδίδουν στον πρόχειρο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώσεις:

ΠΗΓΕΣ: Wikileaks, ΣΚΑΪ [1] [2] [3] [4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου