3 Μαρτίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 4ο


Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks. 

Στο τέταρτο μέρος, διαβάστε τις πληροφορίες των Αμερικανών σχετικά με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το υπουργείο Άμυνας:


21/12/2006, Επιστολή Αμερικανού Πρέσβη προς Ουάσιγκτον

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • Δεν ασχολήθηκε ποτέ ουσιαστικά με στρατιωτικά ζητήματα, την προώθηση της θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό ή τη βελτίωση της γραφειοκρατείας στον τομέα του. Δεν πατάει συχνά στο γραφείο του, αποφεύγει να συνομιλεί με διπλωμάτες ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχει αναθέσει όλα τα θέματα προμηθειών σε ένα δικηγόρο του. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στα εσωκομματικά της ΝΔ και τις εκλογές.
  • Αργότερα στη θητεία του άρχισε να ασχολείται επιφανειακά μεν, περισσότερο δε, με τα στρατιωτικά. Ο Παναγιώτης Καμμένος, από τον οποίο ο Μεϊμαράκης είχε ζητήσει να αναλάβει τις προμήθειες του υπουργείου, εξήγησε στους Αμερικανούς πως κατάλαβε ότι μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά του και μέσω του υπουργείου άμυνας.
  • Ορίστηκε από τον Καραμανλή ως υπουργός άμυνας, παρόλο που είναι ακατάλληλος για στρατιωτικά θέματα, επειδή ήθελε να υπάρχουν λιγότερες διαφωνίες μεταξύ αυτού του υπουργείου και του υπουργείου εξωτερικών (το οποίο είχε η "φίλη" του, Ντόρα Μπακογιάννη).
  • Από τα φοιτητικά του χρόνια και σε όλη του τη ζωή ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το κόμμα της ΝΔ με ιδιαίτερο ζήλο. Λόγω της φιλίας του με την Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε να φτάσει στον πυρήνα της ΝΔ - τα έχει καλά όμως και με τον Κώστα Καραμανλή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • Ο Χηνοφώτης θεωρείται ο καλύτερος συνδυασμός στρατιωτικού και διπλωμάτη στην Ελλάδα.
  • Ουσιαστικά ο Χηνοφώτης τρέχει τα θέματα άμυνας στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ πρόθυμος συνομιλητής για τους Αμερικανούς. Βοήθησε στα αμερικάνικα συμφέροντα σε Βουλγαρία και Ρουμανία και βοήθησε να λυθεί ένα πρόβλημα σχετικά με μεταφορά αμερικάνικου οπλισμού από την Ελλάδα στην Κύπρο.
  • Το budget του υπουργείου άμυνας θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γνωστός πως το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεγάλο βαθμό διαφθοράς, η οποία έχει γίνει στόχος του Καραμανλή.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ, Wikileaks [1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου