13 Μαρτίου 2012

Ο "παγκόσμιος Μινώταυρος" - Τα πως και γιατί, της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας

Ο "παγκόσμιος Μινώταυρος" (The Global Minotaur) είναι ένα βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο αποφεύγει τη συνήθη δυσνόητη ακαδημαϊκή γλώσσα που χαρακτηρίζει τα περισσότερα οικονομικά κείμενα και εξηγεί με απλά λόγια στον αναγνώστη τις οικονομικές δυνάμεις και δρώμενα που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και το άμεσο μέλλον, το βιβλίο θέτει ως κεντρικό σημείο το αυτονόητο - τις ΗΠΑ - και αφηγείται τα σχέδια, τις φιλοδοξίες, τα λάθη και τους μηχανισμούς που οδήγησαν στο σήμερα. Στις 250 σελίδες του θα διαβάσετε μεταξύ άλλων για το μεταπολεμικό Παγκόσμιο Σχέδιο των ΗΠΑ, το μηχανισμό που διαδέχτηκε την αποτυχία του, την κρίση του 2008 και τι πιθανώς μας επιφυλάσσει το μέλλον.


Με ύφος που κάνει τον αναγνώστη να τον παρακολουθεί περισσότερο ως φίλο και λιγότερο ως καθηγητή, διηγείται με θελκτικό τρόπο τη σύγχρονη οικονομική ιστορία του κόσμου. Παρά το πάθος με το οποίο παραθέτει την άποψή του (και χωρίς να αποκρύπτει τις Κεϋνσιανές πεποιθήσεις του), δεν ξεχνά ποτέ να τη συνοδέψει με πληθώρα επιχειρημάτων και σημειώσεων.

Αξίζει να το διαβάσουν τόσο όσοι έχουν οικονομικές γνώσεις, όσο και οι υπόλοιποι. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα (δεδομένου του θέματος) και λυτρώνει τον αναγνώστη από τις απορίες και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα. Μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου