29 Μαρτίου 2012

Δικαίωμα πρότασης νόμου από τους πολίτες της ΕΕ με 1 εκατ. υπογραφές

Μαζικά αιτήματα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μετατρέπονται υπό προϋποθέσεις σε νόμο. Μπορεί έτσι να αντιμετωπιστεί το ελλείμμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης που παρατηρείται στην Ευρώπη;

Ισως το πρόγραμμα για την νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών, που τίθεται σε ισχύ στην ΕΕ από την 1η Απριλίου, να είναι μια καλή αρχή. Ή 
είναι απλώς μια έξυπνη προσχηματική κίνηση, που ενδεχομένως έχει σαν στόχο να κατευνάσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και να κάμψει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών;

Ας δούμε το σχετικό δημοσίευμα της 28.3.12, του Newsroom ΔΟΛ, στη συνέχεια:

Δικαίωμα πρότασης νόμου από τους πολίτες της ΕΕ εάν μαζευτούν 1 εκατ. υπογραφές
Την νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών εισάγει από την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της οποίας οι Βρυξέλλες θα υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη σχέδια νόμου που θα προτείνονται από πολίτες της ΕΕ με την προϋπόθεση να υπογράφονται από ένα εκατομμύριο πολίτες σε επτά χώρες μέλη.

Η Κομισιόν ελπίζει πως το πρόγραμμα θα καταπολεμήσει το αίσθημα ελλείμματος δημοκρατίας που υπάρχει στους πληθυσμούς των κρατών μελών, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν πως η κίνηση είναι απλώς προσχηματική και θα έχει μηδαμινά αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, τη νομοθετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο - την αρμοδιότητα δηλαδή πρότασης νόμων - την έχει η Κομισιόν. Το πρόγραμμα για την νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Ωστόσο, προβλέπεται κατ' αρχήν απόρριψη προτάσεων που θα κριθούν «εκτός αρμοδιοτήτων της ΕΕ», «χωρίς σοβαρότητα», «εμπρηστικές» ή «αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες», όπως και προτάσεις που αντιβαίνουν στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Με βάση το τελευταίο, στην πράξη αποκλείεται ευρεία γκάμα ζητημάτων σε τομείς όπως το μέλλον της Ευρώπης ή οι μακροοικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη.

«Με το νέο πλαίσιο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ο επίτροπος Μαρός Σέφτσοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών όχι μόνο θα ανοίξει μία άμεση δίοδο των Ευρωπαίων πολιτών προς τις Βρυξέλλες αλλά θα ενθαρρύνει τον διάλογο μέσα στους πολίτες διαφορετικών χωρών -καθώς οι υπογραφές πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον από επτά μέλη.

__________________
Πηγές: Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου