15 Μαρτίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 5ο


Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks. 

Στο τέταρτο μέρος, διαβάστε τα σχέδια και τα συμφέροντα Αμερικανών και Ρώσων στο φυσικό αέριο:

21/7/2006 - Επιστολή αμερικανού πρέσβη προς Ουάσιγκτον

Gazprom
  • H ρωσική Gazprom προσπαθεί να επιβάλει τη χρήση του δικού της φυσικού αερίου στη διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, εις βάρος του Αζερμπαϊτζάν - γι αυτό και ο Πρόεδρος του τελευταίου έχει προσεγγίσει την Ελλάδα με το δικό της φυσικό αέριο, κάτι που ο Δημήτρης Σιούφας (υπουργός ανάπτυξης) δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί.
  • Ο Σιούφας προσπαθεί να απεξαρτητοποιήσει την Ελλάδα από την ρωσική Gazprom και ψάχνει για εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Με την Αίγυπτο υπάρχει το θέμα ότι η μεταφορά ενέργειας θα είναι δύσκολη λόγω του υποθαλάσσιου εδάφους μεταξύ Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, ενώ με τη Λιβύη δεν έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες αρκετά.
  • Οι Ρώσοι έχουν γίνει επιθετικοί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πλέον απαιτούν τη συμμετοχή τους στη διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη διασύνδεση Μπουργας-Αλεξανδρούπολη, κάτι που ο Σιούφας τους αρνήθηκε. Οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους Έλληνες την Μπουργας-Αλεξανδρούπολη.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί μήπως το φυσικό αέριο περάσει από την Αλβανία.

Το αμερικάνικο σχέδιο
  • Το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστούν πραγματικά, ώστε να αποδυναμωθεί η θέση της Gazprom. Η Ελλάδα συμφωνεί με αυτό.
  • Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου.
  • Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία θα πρέπει να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΕΣ: ΣΚΑΪ, Wikileaks [1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου