3 Μαρτίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 3ο


Σε μία σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks. 

Στο τρίτο μέρος, διαβάστε τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Πέτρου Μολυβιάτη (υπουργός εξωτερικών) τον Φεβ. 2006 με τον αμερικανό Πρέσβη σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσουν στα διεθνή ζητήματα, καθώς και την ενημέρωση του τελευταίου για τις θέσεις της Ελλάδας στο Αφγανιστάν:


6 και 9/2/2006 - Επιστολές Αμερικάνικης Πρεσβείας προς Ουάσιγκτον

Αφγανιστάν
  • Ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του στο Αφγανιστάν, αλλά η τελική απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν την ενίσχυση των Ελληνικών δυνάμεων, με σκοπό να ανέβει διπλωματικά η Ελλάδα, αλλά την υλοποιούν με μικρά βήματα και μακριά από το φως της δημοσιότητας, λόγω αρνητικής άποψης της κοινής γνώμης στο θέμα.. Οι Αμερικανοί μάλιστα είχαν προτείνει να προσπαθήσουν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη, προβάλοντας στις ειδήσεις τη συνεισφορά των Ελλήνων ιατρών στους Αφγανούς ή των Ελλήνων μηχανικών στην οικοδόμηση σχολείων, αλλά η κυβέρνηση δεν το θεώρησε καλή ιδέα.

Σκάνδαλο Υποκλοπών
  • Λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, για το οποίο κατηγορήθηκαν οι Αμερικανοί, ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αποφασίζει να αλλάξει η τοποθεσία του προκαθορισμένου δείπνου του με τον Αμερικανό Πρέσβη. Αντί για το σπίτι του δεύτερου, γίνεται τελικά στη Μεγάλη Βρετάνια, με σκοπό να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις κατά των Αμερικανών.

Κυπριακό
  • Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολής στον Μολυβιάτη να καθυστερήσει τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρόλο που ο τελευταίος ήταν πιεστικός.
  • Η άποψη της κυβέρνησης για τον Παπαδόπουλο ήταν πως θα εμποδίσει το κοινό συμφέρον Ελλάδας-Τουρκίας-ΗΠΑ (ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ), επειδή θέλει να φαίνεται καλός στην κοινή γνώμη. Επίσης πίστευαν πως προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των βορειοευρωπαίων στο Κυπριακό, διοργανώνοντας συνάντηση μεταξύ αυτών και εκπροσώπων από τη Μέση Ανατολή. Ο Μολυβιάτης εκφράζει παράπονα για τις παραβιάσεις του ελληνικού χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
  • Αποφάσισαν πως θα έπρεπε να ξαναξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρωτού φύγει ο Κόφι Ανάν από τη θέση του.
  • Υπήρχε κάποια ελληνοαμερικανική συμφωνία για μεταφορά όπλων στην Κύπρο, για την οποία η Ελλάδα ζήτησε ενημέρωση και ο αμερικανός πρέσβης διευκρίνισε τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει.

Βενεζουέλα
  • Ο αμερικανός πρέσβης ζήτησε η Ελλάδα να ψηφίσει υπέρ της Γουατεμάλας και εναντίον της Βενεζουέλας για τη θέση στον ΟΗΕ και ο Μολυβιάτης το αποδέχθηκε.


ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ, Wikileaks [1] [2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου