5 Ιουνίου 2014

Η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. 25 χρόνια πριν.

Τα μεσάνυχτα, της 4ης Ιουνίου του 1989, πριν από 25 ακριβώς χρόνια, το αυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας έστελνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και τανκς να πνίξουν στο αίμα τις φιλοδημοκρατικές ειρηνικές διαδηλώσεις των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πεκίνο. Αποτέλεσμα: εκατοντάδες ή και χιλιάδες οι νεκροί τότε, ενώ τα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό παραμένουν στάσιμα ακόμη και σήμερα.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές του κινέζικου καθεστώτος αναφέρουν μόλις 241. 

Η σφαγή του 1989 προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στη Δύση, όμως πολύ γρήγορα οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ανακάλυψαν στο πρόσωπο της Κίνας έναν προνομιακό εμπορικό εταίρο.

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Φοιτητές προσπαθούν να μεταφέρουν έναν οδηγό τεθωρακισμένου οχήματος σε ασφαλές σημείο, καθώς το πλήθος τον χτυπά. Φωτογραφία 4 Ιουνίου 1989. (REUTERS / STRINGER).

Διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, λίγο πριν από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεών τους από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Φωτογραφία, 3 Ιουνίου 1989. (REUTERS / STRINGER).

Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού συνθλίβει μία από τις σκηνές των διαδηλωτών που έχουν στηθεί στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουνίου 1989. (REUTERS / STRINGER/CHINA)

Εργάτες προσπαθούν να ρίξουν μία κουρτίνα πάνω από το πορτραίτο του Μάο Τσε Τουνγκ, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στις 23 Μαΐου 1989. (REUTERS / STRINGER/CHINA). 

25 χρόνια μετά: Μιλώντας στο «Βήμα», η Ροβίνα Χε, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Tiananmen Exiles: Voices of the Struggle for Democracy in China» (Οι Εξόριστοι της Τιεναμνέν: Φωνές για τον Αγώνα για τη Δημοκρατία στην Κίνα), τονίζει: «Από τη στιγμή που τους απαγορεύεται να ασχοληθούν με την πολιτική, οι Κινέζοι έχουν διοχετεύσει την ενέργειά τους στον προσωπικό πλουτισμό, στον υλισμό και στον καταναλωτισμό. Αλλά το κάνουν με κόστος την κατάπνιξη παγκόσμιων αξιών όπως είναι τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα που είχαν ενστερνιστεί το 1989. Η διεκδίκηση μακρόπνοων πολιτικών και κοινωνικών αξιών ανταλλάχθηκε για τα βραχυπρόθεσμα υλικά κέρδη που κατανέμονται άνισα στην κινεζική κοινωνία και επιδεινώνουν τις κοινωνικές εντάσεις που κάποια ημέρα μπορεί να εκραγούν»Και κατλήγει: «Αν η Κίνα κάποια στιγμή είναι να κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, πρέπει να αντιμετωπίσει τα ιστορικά της φαντάσματα, συμπεριλαμβανομένης της Τιενανμέν, γιατί η αλήθεια είναι προϋπόθεση για την πρόοδο».

Οι φωτογραφίες ντοκουμέντα των ημερών της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, από το naftemporiki.gr.

Πηγές: el.wikipedia.org, tovima.gr, naftemporiki.gr


Σχετική ανάρτηση:
Τζεφ Βίντενερ: Η φωτογραφία που άλλαξε τη ζωή μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου