27 Ιουνίου 2014

Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας: Το τραπεζικό σύστημα της χώρας δέχεται επίθεση

Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας δέχεται επίθεση, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της χώρας, κάνοντας λόγο για μια συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω επιθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και υποσχέθηκε να εκμεταλλευτεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να προστατέψει τις καταθέσεις των πολιτών.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών υποχώρησαν κατακόρυφα για δεύτερη ημέρα εν τω μέσω σπέκουλας ότι το bank run της περασμένης εβδομάδας στις καταθέσεις της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, Corporate Commercial Bank (Corpbank) θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και να ταρακουνήσει την ήδη ασθενή οικονομία της Βουλγαρίας και εκείνη των γειτόνων της.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα ανέλαβε τον έλεγχο της Corpbank και τόνισε πως τα προβλήματά της ήταν μεμονωμένα. Οικονομολόγοι και η Fitch Ratings έχουν επίσης υποβαθμίσει το ρίσκο διάδοσης, ενώ οι ξένες τράπεζες με θυγατρικές στην Βουλγαρία, επιμένουν ότι οι λειτουργίες τους είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο στο capital.gr, τα σχόλια ενός αξιωματούχου του κυβερνώντος κόμματος χθες, σχετικά με το ότι άλλη μία τράπεζα μπορεί να έχει την ίδια τύχη, έπληξε περαιτέρω την εμπιστοσύνη και άφησε τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις βουλγαρικές τραπεζικές μετοχές.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους μέσω μιας οργανωμένης επίθεσης εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανέναν λόγο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Επισήμανε ακόμη ότι η First Investment Bank ήταν ο μεγαλύτερος στόχος.

Από την πλευρά της η τράπεζα με σημερινή ανακοίνωσή της επισήμανε ότι δέχεται πρωτοφανή εγκληματική οργανωμένη επίθεση με φήμες και δηλώσεις. "Δεν υπάρχει καμία τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει μια τέτοια οργανωμένη επίθεση".

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι "έχει επαρκή μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν τεχνολογικό χρόνο για να γίνουν διαθέσιμα στην τράπεζα. Για αυτό σήμερα (27 Ιουνίου), η τράπεζα θα εξυπηρετήσει τους πελάτες μέχρι τις 15:00. Το Σάββατο (28 Ιουνίου) και την Κυριακή (29 Ιουνίου), δεν θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. η τράπεζα θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα (30 Ιουνίου)".

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε όλους τα δημόσια θεσμικά όργανα να εργαστούν από κοινού για να προστατέψουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αναλάβουν νομική δράση εναντίον όσων διαδίδουν «αναληθείς και κακοπροαίρετες φήμες» για την υγεία των τραπεζών της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Tsvetlin Yovchev, δήλωσε πως η κυβέρνηση ερευνά τις προσπάθειες για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός Plamen Oresharski δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όμως, κατακόρυφη πτώση 5% καταγράφει σήμερα ο χρηματιστηριακός δείκτης Sofix της Βουλγαρίας, ο οποίος υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη εν μέσω των φημών για πιθανό επόμενο κρούσμα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν οι μετοχές της First Investment Bank που υποχωρούσαν 23%.

Η υπόθεση έχει αναδείξει τις επίμονες ανησυχίες για την κακή διακυβέρνηση και τους σκιώδεις δεσμούς μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και κρατικών αξιωματούχων στη Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 αλλά παραμείνει το φτωχότερο κράτος-μέλος και ένα από τα πιο διεφθαρμένα. Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια οδήγησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την κρατική αξιολόγηση της Βουλγαρίας σε μια βαθμίδα πάνω από το junk status (σκουπίδια) στις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Plamen Oresharski ετοιμάζει εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου, τρία χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει δεχθεί ισχυρή πίεση μετά από τις ασθενείς επιδόσεις του στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία, πηγές της Τράπεζες της Ελλάδος μιλώντας στο Capital.gr δήλωσαν σχετικά: Παρακολουθούμε το θέμα εκ του σύνεγγυς. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Θέλει προσοχή αλλά είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ. Δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών».

Πηγή: απόσπασμα από άρθρο στο www.capital.gr της 27.06.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο:
Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας: Το τραπεζικό σύστημα της χώρας δέχεται επίθεση
http://www.capital.gr/News.asp?id=2051586

Σχετική ανάρτηση: Βουλγαρία: Κατέρρευσε η Corpbank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου