23 Ιουνίου 2014

Ράβοντας τη Brazuca, τη στρογγυλή θεά

Κάποιες γυναίκες που ζουν στην πόλη Σιαλκότ του βορειοανατολικού Πακιστάν, μιας χώρας που δεν αγαπάει το ποδόσφαιρο, κατασκεύασαν μία-μία τις επίσημες μπάλες του μουντιάλ της Βραζιλίας. Μπορεί οι γυναίκες αυτές να μη γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ίσως να αγνοούν ποιος είναι ο Μέσι ή ο Ρονάλντο, όμως ξέρουν καλύτερα απ’ τον καθένα τα μυστικά της μπάλας.


Έτσι, κάποιες από τις γυναίκες αυτές προστέθηκαν στα εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξάλλου, κάθε γκολ που επιτυγχάνεται στη Βραζιλία με την «Brazuca», έχει λίγο και από τον δικό τους ιδρώτα... 


Μία μπάλα και ένας μισθός: Για την κατασκευή μιας μπάλας χρειάζονται 40 λεπτά. Στο εργοστάσιο Forward Sports παράγονται 100 την ώρα. Δεν υπήρχε περιθώριο καθυστέρησης, καθώς η Adidas ανέθεσε τη δουλειά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αφού πρώτα ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με μια κινεζική εταιρεία. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι μπάλες βρίσκονται στη Βραζιλία και, φυσικά, στο εμπόριο. Εκεί, η αυθεντική «Brazuca» του Μουντιάλ πωλείται στην τιμή των 160 δολαρίων. Τραγική ειρωνεία: ο μηνιαίος μισθός των γυναικών που τις κατασκεύασαν είναι κατά 60 δολάρια χαμηλότερος.


Το στοίχημα της «Brazuca» Ζυγίζει 437 γραμμάρια, η περίμετρός της είναι 69 εκατοστά και αναμένεται να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες στα μακρινά σουτ. Η Adidas δοκίμαζε την «Brazuca» για περισσότερο από δύο χρόνια, ζητώντας τη γνώμη περίπου 600 ποδοσφαιριστών - ο Μέσι χαρακτήρισε «υπέροχη εμπειρία» τη γνωριμία του με την καινούργια μπάλα. Θα περιμένουμε να το διαπιστώσουμε και στη δράση των αγώνων, καθώς υπάρχει το κακό προηγούμενο με την πολυδιαφημισμένη «Jabulani», μια μπάλα που με την αλλόκοτη τροχιά της έφτασε να διαμορφώνει αποτελέσματα στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: www.kathimerini.gr (το άρθρο υπογράφει ο Άθως Δημουλάς) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου